Симптомите на COVID-19 се променят - тест, ако ви болят очите

Симптомите на COVID-19 се променят - тест, ако ви болят очите
A A+ A++ A

Лекари, занимаващи се с ковид пандемията, забелязват промяна не само в начина на протичане на инфекцията, а и в нейните симптоми. Кашлицата и загубата на обоняние вече не са задължителни, болестта може да мине изобщо без тях. Същото важи за запушването на носа, кихането, сълзенето от очите.

Тази есен, когато се върнем от почивка и децата тръгнат на училище, се очаква отново да се повиши броят на случаите и да ни атакува хибридният подвид на коронавируса ВА.4/ВА.5. Това е смесица от Делта и Омикрон. Хибридният щам не означава, че болестта ще протича по-тежко или ще се предава по-лесно.

Всеки нов щам и нов подвид има различни свойства и постепенно се приспособява към човешкия организъм. Става адаптация на вируса, а болестта протича по-леко и благоприятно, обясняват експерти. Измененията се дължат на това, че все повече хора имат антитела - те са изработили имунитет вследствие на преболедуване или ваксинация. Затова сега смъртните случаи от коронавирус са много по-редки и влошаването не настъпва внезапно. Обикновено състоянието на болния започва да се подобрява след 2-3 дни без допълнителна терапия.

Новите симптоми, по които можем да открием и без тест, че сме се заразили, са покачване на температурата до 38-38,5 градуса, в редки случаи до 40. Това е съпроводено от болки в гърба и мускулите. Особено характерни са главоболието и болките в очите. Понякога пациентите търсят лекар само заради тези симптоми. Те се оплакват, че на светло на практика не могат да си отворят очите. Трудно и болезнено им е и да ги движат.

#Ваксина срещу ковид #КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници