Кърджали разединен на 100-годишнината от освобождението си

Кърджали разединен на 100-годишнината от освобождението си
100-годишнината от освобождението на Кърджали от турска власт бе помрачена от проваленото гласуване за почетното гражданство на генерал Васил Делов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

100-годишнината от освобождението на Кърджали от турска власт бе помрачена от проваленото гласуване за почетното гражданство на генерал Васил Делов.

Местните жители посрещнаха със смесени чувства решението на Общинския съвет против позмъртната номинация на освободителя, взето с 16 гласа „за" от страна на ГЕРБ и БСП и въздържанието на 22-мата съветници от ДПС, предаде БГНЕС.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и депутат от Кърджали Цвета Караянчева определи случая като „безпрецедентен акт".

„Аз съм дълбоко обидена и възмутена, кърджалийци станаха свидетели на един голям скандал. Една политическа сила, която празнува Освобождението, и нейните представители във властта сутринта поднесоха венци и цветя пред бюста на генерал Васил Делов, не го счете за достоен да стане почетен гражданин на Кърджали, нима той няма тези заслуги? ДПС лепна голямо черно петно като венец на празника, това е възмутително и ще се тълкува тепърва," заяви тя минути след провала на гласуването.

Според нея празникът е опорочен фатално.

„Не зная как след малко кметът Хасан Азис ще приветства гражданите пред Паметника на освободителите, за мен това е лицемерие. ДПС показаха някаква абсолютно нелегитимна подписка, без да огласят кой я е внесъл и кои са хората, несъгласни точно на 100-ия си юбилей Кърджали да има почетен гражданин," подчерта депутатът от ГЕРБ.

По думите й, е била пренебрегната позицията на всички представители в инициативния комитет за празника, както и волята на местните хора.

„До последния миг мислех, че Кърджали наистина е град на толерантността, както кметът постоянно твърди, но съмнението бе посято," подчерта Цвета Караянчева.

„С днешното си действие на практика ДПС обяви война, факт е, че в ДПС не могат да осъзнаят какво направиха. Тази война при всички случаи ще бъде с много тежки последици за кърджалийци. Това няма как да убегне от погледа на всички, на обществото. Така ние днес казахме дали сме част от България, дали признаваме българската държавност, дали искаме да живеем в този град и дали признаваме законите. Аз не мога да приема този скандален акт по никакъв начин," заяви областният лидер на БСП и съветник Милко Багдасаров.

Докато политиците даваха изявления пред журналистите, граждани се възмущаваха и викаха: „Разделение!", „Лицемерие!", „Отново сме в Източна Румелия". "Генерал Делов освободи Кърджали от султана, ДПС го освободи от Делов", заключи журналист от регионална медия.

С нескрита неохота председателят на групата съветници от ДПС и бивш кмет на Кърджали Расим Муса разкри, че на инициативния комитет в последния момент е бил предложен друг вариант с настояването номинацията на генерал Васил Делов да отпадне, като бъде изготвен друг протокол.

„Предложихме да именуваме новия парк с името на ген. Делов, но не срещнахме съгласие. Няма нито едно нормално заседание на този комитет. Нашата молба точката за почетния гражданин да не влезе в дневния ред не беше приета и сега има съмнения, че ние сме против. Ние не сме против, но винаги почетният гражданин се е избирал с пълен консенсус," посочи Расим Муса.

Според него излишно нещата се поставяли на изпитание. „В едно демократично общество трябва да се научим да се съобразяваме един с друг. Генерал Делов е направил много и смятам, че ние чествахме 100-годишнината по достоен начин," каза още той.

По-късно общинските съветници, кметската управа и гостите от побратимените общини от Турция, Гърция, Румъния, Русия и САЩ се отправиха за церемонията пред Паметника на освободителите в централния градски парк.

Там обаче опозицията, водена от депутатите Димчо Михалевски от БСП и Цвета Караянчева от ГЕРБ напусна паметника-костница, след като поднесе венци. Сред тях бяха областният управител Иванка Таушанова, заместник-министърът на регионалното развитие Николина Панайотова, партийни лидери и активисти, симпатизанти на ГЕРБ и БСП.

Възмутени от бързо разчулото се решение на Общинския съвет, половината местни жители, събрали се около паметника, също се оттеглиха. Районът се опразни чувствително и след изтеглянето на учениците от две средни училища – СОУ „П.Р.Славейков" и Езиковата гимназия „Христо Ботев".

Ръководството на езиковата гимназия, при която от години действа единственият в страната гвардейски ученически отряд, умуваше как да оттегли униформените деца от вече започналата церемония.

Кметът Хасан Азис трудно овладя гласа си, докато четеше прочувственото си слово на изпразващия се от хора парк около паметника. Депутатът Димчо Михалевски се изкачи до микрофона, без това да бе предвидено в празничната програма.

„Много думи се казаха на благодарност към тези, които изгубиха живота си, за да може Кърджали да бъде днес свободен. Много думи на признателност се казаха към техния ръководител генерал Васил Делов. И тъй като преди малко не успяхме да отдадем почитта си към него в Общинския съвет, ви моля с гражданското си отношение на наследници и съвременници да му благодарим с нашите аплодисменти," призова Димчо Михалевски.

„От днес генерал Делов е почетен гражданин на духа на Кърджали," извика депутатът след ръкоплясканията на хората.

По-късно той определи поведението на ДПС като непремерен акт, който води до много тежка провокация.

„В Кърджали 23 години успяваме да съхраним толерантност, уважение към религията и към другия етнос. И смятам, че това ще бъде така. Но в случая имаме една провокация, която има елементарна цел – да раздели хората преди изборите, да консолидира една част от населението около ДПС и смятам, че отговорността тежи на съвестта на политиците от ДПС. Това е много тежко прекрачване на границата, което се надявам те да осъзнаят," подчерта Михалевски.

Нито един от съветниците на ДПС не пожела да се аргументира за отказаната подкрепа за генерал Васил Делов.

#Кърджали #ген. Васил Делов #ДПС #ГЕРБ #БСП #Цвета Караянчева #депутат от ГЕРБ #Димчо Михалевски #депутат от БСП #Хасан Азис #кмет на Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"