Мистериозна смърт застигна още един богаташ - противник на Путин

Мистериозна смърт застигна още един богаташ - противник на Путин
стоп кадър, Mixnews/YouTube
A A+ A++ A

Латвийско-американски бизнесмен, спечелил богатството си в Русия, преди да стане критик на Путин, е открит мъртъв в САЩ, съобщават руски медии, цитирани от „Дейли Мейл“.

За инвестиционния банкер Дан Рапопорт се твърди, че се е самоубил във Вашингтон преди няколко дни. Бившият редактор на руското списание „Tatler“ заяви във вторник, че кучето на бизнесмена е било намерено в близкия парк с пари и предсмъртно писмо. Но вдовицата му Алена - украински вирусолог, отрече той да се е самоубил, като заяви, че "няма бележка, няма и самоубийство". Тя твърди, че е започнало разследване на смъртта му, но изглежда в Америка не е обявено, че се води такова.

Рапопорт е живял във Вашингтон между 2012 г. - когато е пристигнал от Русия на фона на протестите срещу Путин - и 2016 г., когато се е преместил в Киев и е продал къщата си на Иванка и Джаред Тръмп след изборната победа на Доналд Тръмп. Именно в Киев Рапопорт се запознава и жени за Алена - втората му съпруга, от която има дъщеря.

Изглежда, че той е напуснал Киев по-рано тази година след избухването на войната с Русия и е прекарвал известно време в САЩ, макар че не е ясно къде се е намирал.

Новината за кончината на Рапопорт се появи за първи път във вторник в канала в Telegram на Юния Пугачова, бивш редактор на руския „Tatler“. Пугачова заяви, че финансовият директор се е "самоубил във Вашингтон", след което даде подробности за кучето и предсмъртното писмо. Тя също така твърди, че е видяла Рапопорт през май в луксозния лондонски бар „Connaught“, като той е бил там "в компанията на млади момичета".

"Казват, че жена му го е напуснала", добавя тя.

Но в разговор с руската информационна компания РБК Алена оспорва по-голямата част от тези твърдения.

Тя обаче потвърди смъртта му, като заяви пред сайта: "За наше огромно съжаление съпругът ми и бащата на дъщеря ни вече го няма“. Но добави: "Няма никакви бележки, никакво самоубийство, никакво пътуване до Лондон, никаква раздяла".

Алена не каза кога точно е починал съпругът ѝ, нито посочи алтернативна причина за смъртта, но заяви, че се водят разследвания.

"Трябваше да се срещнем, той имаше срещи и планове", добави тя. "Дан ни изтегли от Киев и се върна там, за да помогне на страната си. След това трябваше да се срещнем в САЩ".

Освен подкрепата си за Навални, който в момента е в руски затвор и през последните дни беше преместен в изолатор, Рапопорт беше твърдо проукраински настроен. През 2018 г. разследващият уебсайт Bellingcat го разкри като човека, който стои зад "Дейвид Юебърг" - "анализатор на Пентагона" и експерт по отношенията между Украйна и Русия, който често е цитиран от медиите в двете страни. Типичните публикации на Юебърг заклеймяваха Путин, критикуваха войната в Украйна, която той започна през 2014 г., и лобираха САЩ да заемат по-твърда позиция срещу него. Всъщност "Юебърг" се оказа фиктивен, като акаунтът всъщност се управлявал от Рапопорт с подкрепата на приятелски кръг.

През 2017 г. Сергей Ткаченко - бизнес партньор на Рапопорт, който е съсобственик на неговия московски нощен клуб - също почина внезапно и беше съобщено, че се е самоубил.

Рапопорт е роден в Латвия, когато тя е част от Съветския съюз, и се премества в Америка със семейството си през 1980 г., след като получават политическо убежище. Той завършва университета в Хюстън през 1991 г. - същата година, когато Съюзът се разпада - и след това се връща в Русия, за да работи в областта на финансите и банковото дело. Благодарение на собствеността си върху популярния нощен клуб „Soho Rooms“, Рапопорт става добре познато лице в постсъветска Москва. Но около 2011 г. той се включва в опозиционната политика по време на вълната от протести срещу изборите, които според мнозина са били фалшифицирани. През 2012 г. той се завръща в САЩ със съпругата си Ирина, бивш модел, и двете им деца и остава в града до 2016 г. След развода с първата си съпруга, през декември същата година той продава къщата си на Тръмп за 5,5 млн. долара и заминава за Киев, където създава друга инвестиционна фирма и отново се включва в политиката. Запознава се с Алена и се жени за нея, но бяга от града, когато Путин отново нахлува в Украйна през февруари тази година.

Според Алена съпругът ѝ е преместил семейството си извън страната и е прекарвал известно време в САЩ, докато се опитвал да ги прибере. Не е ясно дали по това време той се е установил за постоянно в САЩ, съобщава БГНЕС.

Последният постинг на Рапопорт във Фейсбук профила му е отпреди шест дни.

Източник: БЛИЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »