ВАС остави "Брикел" да пуши

ВАС остави "Брикел" да пуши
A A+ A++ A

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на регионалната екоинспекция в Стара Загора срещу определението на местния административен съд, с което бе спряно предварителното изпълнение на затварянето на "Брикел". Така тецът ще продължи да пуши, докато се точи делото по същество срещу заповедта за затварянето му.

Тримата върховни съдии Мариника Чернева, Диана Гърбатова (докладчик) и Стефка Кемалова приема, че обсъждането на твърдените в жалбата на РИОСВ - Стара Загора нарушения от страна на "Брикел" във връзка със замърсяване на въздуха и за нарушения на условията в комплексното разрешително, е извън предмета на правния спор за предварителното изпълнение на заповедта. Това са въпроси по съществото на делото за заповедта за спирането на "Брикел". 

Тричленният състав на ВАС констатира, че определението на старозагорските съдии е в съответствие с формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди.

Върховните съдии са съгласни, че "Брикел" е част от критичната инфраструктура на страната. Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение националната сигурност. Това означава, че дейността на дружеството е от висок обществен интерес и съответно незабавното й преустановяване преди влизане в сила на заповедта на РИОСВ би накърнила съществено този интерес, смята съда. Посочва се и че предварителното спиране дейността на "Брикел" би довело до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите през 2008 г.

За теца беше издадена заповед за принудителна административна мярка – "спиране на производствената дейност на Горивната инсталация на топлинна енергия, включваща Енергиен котел от 1 до 5", като регионалната екоинспекция в Стара Загора нареди тази мярка да се изпълнява предварително, т.е. да не се чака съдебното решение по жалбата срещу заповедта. Предварителното изпълнение се допуска от закона, за да се защитят особено важни държавни или обществени интереси. Съдът обаче може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини значителна или трудно поправима вреда. Такъв е и случаят с "Брикел", смята Административният съд в Стара Загора.

В последните дни на кабинета "Петков" се разбра, че ТЕЦ "Брикел", заради която има купища сигнали за замърсяване, ще бъде затворена, докато не бъдат отстранени пропуските в дейността на дружеството. Кирил Петков посочи, че установените нарушения са "умопомрачаващи", а тогавашният екоминистър Борислав Сандов говори за потенциално опъване на "чадър" върху предприятието през последните години. "Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване", призова Сандов и подчерта, че предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България и затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност. "Тази ТЕЦ е трябвало да бъде изключена от българската енергийна система още през 2011 г., но заради приватизация и придобиване и явно опъване на чадър тя е работила при същите технологични измерители и технология от преди повече от 50-60 години", бяха думите на Сандов в края на юли.


 

#ТЕЦ „Брикел"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »