Кунчев: Мерки и нормален живот могат заедно

Кунчев: Мерки и нормален живот могат заедно
A A+ A++ A

„Ние ще продължим да търсим най-точния баланс между това да държим под контрол заболяването и да не пречим на нормалния живот. То ще се види и по време на кампанията за изборите и началото на учебната година – със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му българите в момента не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа. „Ние сме наясно, че една голяма част от заболеваемостта остава в сивия сектор”, призна доц. Кунчев.

Във вторник здравните власти обявиха, че се намалява карантината за COVID-19. Изолацията за положителните пациенти се намалява от 10 на 7 дни. Карантината за контактните от 7 става 5 дни. За хора, които са в рамките на три месеца след последна имунизация – пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина. Мярката влиза в сила в четвъртък – ден след издаването на заповедта, и ще важи до следващата седмица.

Доц. д-р Ангел Кунчев обясни причините за честата смяна на правилата, които трябва да спазваме. „Този експертен съвет, който работи към министъра, обсъжда ситуацията на седмична база и взема и решенията, съответно и заповедите ще се променят всяка седмица. Обикновено това се случва във вторник, с административното време, необходимо да се оформи заповедта, става сряда”.

Попитан запълнени ли са до голяма степен леглата в болниците у нас, той отговори, че процентът не е висок. „Ние нямаме дори в най-засегнатите области повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 8-10 до 20%”, каза още доц. Кунчев.

#Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »