Кирил Петков: Направихме куп грешки, но ни е обеца и вече знаем как да управляваме

Кирил Петков: Направихме куп грешки, но ни е обеца и вече знаем как да управляваме
A A+ A++ A

Бившият премиер Кирил Петков е убеден, че след вота на 2 октомври "Продължаваме промяната" ще има 121 депутати. Според него тези 7 месеца те са се учили, но вече знаят как да управляват и са успели да направят "ужасно добри първи стъпки".

"На Капитан Андреево се случи реална промяна и спряхме пестицидите да влизат в кухнята на българите. Насочихме 2 млрд. лв. към младите семейства и пенсионерите, вместо да отидат в джоба на осем човека. Социалните мерки също бяха безпрецедентни, включително и това, че цената на тока не се качи...Направихме много грешки, но с нито една не нарушихме принципите си. И всъщност това, че се провали правителството, беше истинското доказателство, че ние не сме готови да направим безпринципни сделки", каза той в интервю пред "24 часа".

По думите му в лицето на БСП са имали предвидим партньор, а Слави Трифонов е бил Троянски кон за кабинета.

"БСП не ни изненадваха, не бяха задкулисни...С “Има такъв народ” беше точно обратното - от реториката “ние сме най-добрите ви съюзници” до “ще ви падне правителството, ако не ни дадете еди-какви си поръчки в МРРБ”. Този тип изненади и задкулисие доведоха, че ние вече не знаехме с кого говорим. Аз все още не съм сигурен дали в ИТН сме говорили с хората, които вземаха решенията. Със сигурност Балабанов не беше човекът, който взема решенията, със сигурност и Тошко Йорданов не беше. Слави Трифонов също не съм сигурен, че беше човекът, който вземаше финалните решения. И там ние не знаехме кой ни беше истинският партньор. Докато с БСП знаеш - сядате с Корнелия Нинова, тя има изпълнителен съвет и знаеш какви са действията и какви са различията", коментира той.

Според него България се намира "точно на европейските нива на инфлацията".

По отношение на незаконния арест на Бойко Борисов той смята: "Докато този главен прокурор е там, където е, всеки арест на Бойко Борисов ще бъде неправилен и незаконен".

Той допълни, че и днес договорът с “Газпром” не е прекъснат, но цените им в момента са 300 лв. на мегават.

"Всеки ден изпращахме заявка за количествата, които ни трябват. И казвахме: Моля, дайте ни тези количества, плащаме си, както искате. Даже в началото изпратихме 50 млн. долара и те ни ги върнаха. Това го направихме, за да сме изрядната страна и като отидем на арбитражен съд, ще ни помогне да докажем, че сме изрядни. И днес договорът реално не е прекъснат. Второ, твърдят, че ще е много по-евтин газът. Ами няма да е по-евтин. Но вижте Германия. Те плащат в рубли, но “Северен поток I” не дава обещаните количества. Италия също плаща в рубли и не получава целите количества. Как тогава ще отидем в отоплителния сезон с доставчик, който не дава на никого договорените количества, измени нашия договор едностранно. Това са химери и опити за заблуждаване на населението", каза Петков.

Според него при Стефан Янев и “Възраждане” проблемът е, че искат да заменят посоката на България и напълно да променят геополитическото ни позициониране.

"Условията на “Възраждане” да ни подкрепят бяха излизане от НАТО, референдум да останем ли в ЕС, всякакви други такива. И само си представям как ще изглежда България извън НАТО и ЕС. Ние ще станем държава извън световната система и ще се управлява от феодали с огромни нива на корупция. “Възход” и “Възраждане” са много еднакви, просто Янев говори с малко по-умерени думи. Ами Стефан Янев не можеше да нарече войната война. Този тип движения опитват да продадат мечтата за трите морета изкривена. Костадин Костадинов не може да обясни какво ще се случи, ако излезем от НАТО и ЕС, защото опитват с омраза да набират скорост", каза  Петков.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"