Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрени оръжия в Украйна

Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрени оръжия в Украйна
стоп кадър, КП
A A+ A++ A

Русия няма нужда да използва ядрени оръжия в Украйна. Това заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу в реч на международна конференция по сигурността в Москва, предаде Ройтерс.

Цитиран от ТАСС, той нарече „абсурдни“ твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила "няколко пъти" разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.

Шойгу заяви, че преговорите за удължаване на договора "Нов СТАРТ" са "двупосочни" и че ситуацията около този договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна".

Според Шойгу твърдението, че причината за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е руската спецоперация в Украйна, е невярно, тъй като тези страни се сближават с Алианса от много години.

"Разбира се, официалното участие на Хелзинки и Стокхолм в стратегическото планиране на НАТО, евентуалното предоставяне на територията на тези държави за разполагане на ударни оръжия ще промени условията за сигурност в Балтийския регион и Арктика и ще наложи преразглеждане на подходите към защитата на руската територия", предаде ТАСС думите на руския министър на отбраната.

Шойгу също така вижда потенциал блокът АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) да се превърне във "военно-политически съюз".

Руският министър на отбраната оценява „специалната военна операция“ на Москва в Украйна като поставяне на „край на еднополюсния свят“.

При действията си в Украйна „спазването на Женевската конвенция за правилата при водене на война винаги са били и остават в центъра на вниманието на командирите на всички равнища“, допълни руският военен министър. В тази връзка той отбеляза, че руските военни активно участват в доставката на хуманитарна помощ, възстановяването на инфраструктурата и опазването на реда „в освободените от националистите територии в Украйна“.

Източник: БТА

#Сергей Шойгу #ядрено оръжие #бягащи от войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »