В ЕС не се разбраха за забрана на визи за руснаците

В ЕС не се разбраха за забрана на визи за руснаците
Pixapay
A A+ A++ A

Страните от ЕС не са единодушни за налагането на забрана за издаване на туристически визи на руски граждани. Германският канцлер Олаф Шолц се обяви против идеята, която в други страни от Евросъюза набира популярност.

"Това не е войната на руския народ. Това е войната на Путин и трябва да сме пределно ясни по този въпрос", заяви Шолц по време на скандинавската си обиколка. "Много хора бягат от Русия, защото не са съгласни с режима", подчерта той, цитиран от БНР.

През последните седмици Финландия и Естония призовават за общ подход в целия ЕС за справяне с проблема с руснаците, възползващи се от "вратичка" в санкциите, която им позволява да пътуват по суша в ЕС. Финландският премиер Сана Марин, която подкрепя забраната за издаване на туристически визи, заяви в Осло, че това е тема, която ЕС трябва да обсъди.

А министър-председателят на Естония Кая Калас написа наскоро в Туитър, че "посещението в Европа е привилегия, а не човешко право." И призова "да прекратим туризма от Русия сега".

Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят темата на годишната си среща в Чехия в края на август. Изявлението на Шолц обаче подсказва, че на този етап забраната би била малко вероятна без подкрепата на Германия.


 

#ЕС. Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"