Бум на търговията с автомобили между Турция и Русия

Бум на търговията с автомобили между Турция и Русия
A A+ A++ A

След нахлуването на Русия в Украйна много страни наложиха на Русия мащабни санкции и омаловажиха отношенията си с Кремъл. Турция, от друга страна, изтъква тези отношения и дори се похвали с рязък ръст на търговията с Русия.

В петък турският министър на транспорта Адил Караисмайлоглу се включи в Twitter, за да изтъкне ръста на търговията. Той публикува съобщение на Генералната дирекция за морските превози на страната за 58% скок на средномесечния брой превозни средства, търгувани с Русия.

От май до юли Турция и Русия са търгували помежду си с 8213 превозни средства чрез товарни кораби всеки месец - в сравнение със средномесечния брой от 5208 превозни средства от януари до април, съобщи "Business Insider". Турският орган обяснява този скок с новите морски линии между двете страни.


Като цяло търговията между двете страни бележи бум, като турският износ за Русия достига 2,91 млрд. долара през първата половина на 2022 г., по данни на официалния Турски статистически институт, или TurkStat. Това е осемгодишен връх, според анализ на данните на TurkStat, направен от "Bloomberg".

Анкара осъди нахлуването на Русия в Украйна, но не й наложи санкции и не затвори въздушното си пространство към страната. Връзките между двете държави изглежда се задълбочават, тъй като пет от турските банки започнаха да използват руската платежна система "Мир", което породи опасения, че тя може да бъде използвана за заобикаляне на санкциите.

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в курортния град Сочи, като това беше втората им среща само три седмици след срещата им в Иран.

Тъй като Турция е член на НАТО, отношенията ѝ с Русия тревожат западните служители, някои от които обмислят наказателни действия за страната, като например да поискат от компаниите да намалят финансирането на турски фирми, съобщи на 7 август "Financial Times". Досега не са водени официални разговори за такива действия спрямо Турция, допълва медията.

Крехката икономика на Турция означава, че Анкара има голям риск, когато става въпрос за икономическите ѝ отношения с Русия, която е един от основните ѝ търговски партньори. Турция също така е водещата дестинация за руските туристи, като през 2019 г. те ще посетят Турция в размер на 7 млн. души, по данни на Nikkei.

Инфлацията в Турция се покачи до 79%, а лирата се колебае близо до рекордно ниските нива, които достигна по време на последната валутна криза през декември, припомня БГНЕС. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай