Най-добрият пилот на Украйна загина в сражение

Най-добрият пилот на Украйна загина в сражение
A A+ A++ A

Капитан от украинските военновъздушни сили, определян от военните като пилот-изтребител, е загинал

Капитан от украинските военновъздушни сили, определян от военните като пилот-изтребител, е загинал, докато е защитавал родината си, съобщава в некролог училището, в което е учил. В него не се посочват обстоятелствата на смъртта му, предаде 19 минути

Училището в град Ивано-Франковск съобщи в социалните мрежи, че Антон Листопад е "признат през 2019 г. за най-добрия пилот на украинските военновъздушни сили и е участвал във военни действия в източната част на Украйна"

Капитан с това име е включен в списъка на наградените с различни заслуги от украинския президент Владимир Зеленский миналия месец. Мъжът има собствена страница в Уикипедия в украинската версия на онлайн енциклопедията, макар че тя е създадена само два дни преди публикуването на заповедта на Зеленский.

Училището, което съобщи за смъртта на Листопад, публикува миналата година биография на мъжа, според която той се присъединява към украинските въоръжени сили през 2010 г. Претърпял е две операции, за да получи квалификация за боен пилот, и е учил във военното авиационно училище в Харков, което е завършил през 2018 г. , осъществявайки детската си мечта, се казва в статията.

Съдейки по биографията, Листопад е бил на 31 години по време на смъртта си. Статията включва няколко снимки, на които той е студент, пилотира изтребител и получава орден за храброст от Зеленский.

В некролога се посочва, че Листопад е ръководил въздушния парад над Киев по време на миналогодишното честване на независимостта на страната, като "милиони украинци са го наблюдавали с радост и гордост"

Руските военни твърдят, че практически безспорно контролират въздушното пространство на голяма част от Украйна, което прави повечето бойни мисии на украинските военни пилоти изключително опасни. Според последните данни на руското министерство на отбраната повече от 260 украински изтребителя са били унищожени по време на конфликта, както във въздуха, така и на земята, от руски военни самолети и противовъздушна отбрана.

#Изтгочна Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"