Какво не знаете за Киргизстан?

Какво не знаете за Киргизстан?
A A+ A++ A

Киргизстан или още Киргизия се намира в Средна Азия. Това интересно звучно име се превежда като „Земя на четиридесетте племена“. Най-големият град в страната и съитветно столица е Бишкек. 

Страната е наистина много интересна, екзотична и доста различна от това, което сме свикнали да виждаме в Европа, за това смятам, че ще ви бъде много интересна, ако решите да я посетите.

Ето някои интересни факти за Киргизстан, които може би не знаете:

1. Страната заема западните и централните части на планинския масов Тяншан.

2. Историците твърдят, че киргизите всъщност са тюркски народ, който се състои от различни племена.

3. На територията на Киргизстан някога е миналава известният Път на коприната.

4.  Киргизстан е най0малката по площ държава в тази част на Азия.

5.  Това е една от най-високите държави в света. Нейната средна надморска височина е 2750 метра. Близо 90 процента от страната се намира на надморска височина над 1500 метра.

6.  Най-високият връх тук е над 7 хиляди метра – 7439 и се казва Победа или още Дженгиш Чокусу.

7.  Сред неофициалните символи на страната са два много редки както за света, така и за страната растение и животно. Снежният барс е високопланинска котка, и  Ведрица на Едуард (на латински: Fritillaria eduardii), която е любимо за киргизите цвете и наричано от тях айгул. Освен това е и много красиво.

8.  Предполага се, че най-ранните следи от човек тук са датирани около 200-300 хиляди години преди новата ера.

9.   Киргизстан се дели на седем области.

10. Киргизстан е една от двете бивши съветски републики в Централна Азия, която запазва руския език като официален. Така, че тук имат два официални езика – руски и киргизки.

11. Киргизското общество има много интересно разделение – на три крила от кланове. Това са ляво, дясно и неутрално. Онг се нарича левия клан и включва седем клана. Това е така да се каже най-важния клон от кланове. За киргизите е много важно към кой клан са и се гордеят много със своя произход.

12.  Киргизстан е известна със своите килими и черги, които са изработени предимно от филц.

13. Традиционните ястия са бешбармак – това е яхния от цяла овца, и печено агне. Яде се и доста конско месо, понякога дори под формата на колбаси.

14. Напитките, които са традиционни за страната са още по-странни и от ястията – това са ферментирало кобилско мляко, което се нарича кумис и бирата, която явно е позната в цял свят.

15. В спорта има с какво да се похвалят. Първият медал на Олимпийски игри за Киргизстан идва през 2000 г. Това е бронз по джудо, а най-доброто им представяне е от игрите през 2008 г. в Пекин, когато киргизките атлети печелят сребърен и бронзов медал по класическа борба, което си е повод за национална гордост.

Киргизстан има много какво да предложи на своите посетители и определено няма да съжалявате, ако изберете тази страна за следващата си екскурзия. Дестинацията е екзотична, и определено ще ви хареса, без значение дали сте били друг път в тази част на Азия или не.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"