Никога не правете това в Гърция

Никога не правете това в Гърция
A A+ A++ A

Има няколко начина да се подготвите за пътуването си до Гърция. Освен очевидното „не прекалявайте с багажа“ или „не изглеждайте много като турист, за да избегнете джебчийска кражба“, има някои правила, които никога не трябва да нарушавате в Гърция.

Не показвайте твърде много кожа, когато посещавате църква

С редица зашеметяващи църкви и манастири, туристите са длъжни да влязат в църква. Е, реално не са длъжни, но защо да изпуснете именно това? Имайте предвид дрес кода: дълги панталони за мъже, дълги поли за жени и без бански костюми. В някои случаи на жените ще бъде дадена наметка. Религиозни или не, опитайте се да се придържате към това правило колкото е възможно повече.

Не разчитайте само на кредитни/дебитни карти

Плащанията с карти са удобни, разбира се, но Гърция обича пари в брой. Въпреки че може да няма проблеми с плащането с карта в хотели и големи ресторанти, това може да не е така в по-отдалечените райони или по-малко туристическите острови, или в по-традиционните таверни, така че винаги се уверете, че имате достатъчно пари в брой. В противен случай отидете до най-близкия банкомат.

Не заемайте пасивно-агресивна позиция към пушачите

В страна, където близо половината от населението пуши, не е изненадващо, че забраната за пушене на закрито не работи. За щастие, със слънчевия климат на Гърция рядко има нужда да стоите в задимено затворено пространство. Но ако случайно попаднете в такова, избягвайте да кашляте или да повдигате вежди, за да накарате пушача да спре. Ако наистина не можете да го понесете по някаква причина, просто учтиво попитайте човека дали може да се отдалечи.

Не правете снимки на военни съоръжения

В Гърция, особено на островите в Егейско море близо до турската граница, снимането на военни съоръжения е просто забранено. Избягвайте всякакви проблеми с властите, като спазвате това правило.

Не хвърляйте хартия в тоалетната

Изслушайте ни. Всяка една тоалетна в Гърция е оборудвана с кошче за боклук, така че избягвайте да запушвате остарелите канализационни тръби с хартия и вместо това я изхвърляйте в кошчето.

Не яжте или пийте в метрото в Атина

Гърците са много горди със своето метро. Тази скорошна иновация (която създаде много проблеми по време на строителството) определено е превъзходна в сравнение с много други столици и това е така, защото гърците са се научили да я уважават. Ако има едно място, където гърците спазват правилата, това е в метрото. Като такива, те никога няма да ядат или пият в него (въпреки че водата е разрешена, разбира се) и очакват туристите да направят същото.

Не докосвайте артефакти в музеи и археологически обекти

Освен ако не е посочено друго, не се опитвайте да докосвате никакви експонати в археологически обекти или в музеи. Повечето ще бъдат защитени от стъклен прозорец или ще имат специфични правила (без докосване, без фотография със светкавица). Когато се съмнявате, попитайте персонала.

Не искайте масло

На гостите винаги се сервира кошница с хляб преди хранене. Не искайте масло, тъй като хлябът е предназначен за потапяне в купата за салата. Продължете и опитайте - почти сме сигурни, че вече няма да искате масло.

Не яжте във веригите за бързо хранене

Дори ако изпитвате носталгия към този тип храна в даден момент, не яжте в заведение за бързо хранене от дома. Гърция е известна по света със своята вкусна и здравословна кухня и би било тъжно да пропуснете възможността да откриете гръцката кухня.


 

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници