Най-бързата кола в света - Alieno Unum - made in България и измислена от българин?

Най-бързата кола в света - Alieno Unum - made in България и измислена от българин?
A A+ A++ A

5000 конски сили и мощност от над 2400 киловата – това са най-лесните за разбиране спецификации на най-новата хиперкола на световния пазар, която се произвежда и е създадена... в България.

Alieno Unum е името на автомобила, който изглежда като изваден или от футуристична компютърна игра, или директно от мозъка на най-великите дизайнери. А най-интересното е, че хиперколата е електрическа и използва най-модерните технологии за задвижване, с което успява да постигне нечувани досега скорости от 584 км/ч, използвайки Липо батерии (LiPo). Но само на хартия.

Уловката е, че хиперавтомобилът, роден в главата на Ахмед Мерчев, засега е само концептуален.

Очаква се той да излезе на пазара най-рано през 2024 г. и най-късно през 2027 г., но засега гаранция няма, че той изобщо ще види бял свят. Всъщност това е вторият модел, измислен от българина. Първата хиперкола, която все още е само на чертеж, се казва Arcanum и все още няма дори работещ прототип.

Но пък не може да се отрече, че и в двата проекта има потенциал. А амбициите на Мерчев са завидни и това е нещо, което рядко се среща в модерния свят. Той казва, че е огромен фен на Ламборгини. Неслучайно и дизайнът на потенциалната хиперкола е много сходен с този на новите модели на италианския производител. Но Alieno има планове дори да закупи бранда на Ламбо, или в най-лошия случай – да работи с тях.  

Визуализациите изглеждат действитлно впечатляващи, надеждата е, че няма да останат само такива и автомобилът наистина ще се появи на пазара

Точно заради подобни звучащи невероятно изказвания, международната преса засега не приема много оптимистично българската разработка. Консенсусът, поне на този етап, е че колата все още не съществува и най-вероятно никога няма да от хартия и 3D визуализации да се появи в реалния свят, pi[e flagman.bg. Но времето ще покаже. До обявения от сливенската фирма старт на продажбите остават по-малко от 2 години.

#Ламборгини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »