Нито една молекула газ не е преминала към България през гръцката връзка

Нито една молекула газ не е преминала към България през гръцката връзка
стоп кадър, бТВ
A A+ A++ A

До момента нито една молекула газ не е преминала в посока България през гръцката връзка,  коментира говорителят на служебното правителство Антон Кутев в ефира на бТВ, цитиран от БТА. С това се заехме първо – как да се направи така, че по най-бързия начин тази връзка да заработи, посочи Кутев. Създадохме кризисен щаб и започнахме да решаваме нещата по приоритети, първият е да се осигури газовата връзка с Гърция, подчерта той.

Кутев обясни, че това, което е направено досега в рамките на щаба, е, че са се погрижили да заработи газовата връзка, както и че са  поискани данни от работодателите в България, за да се изчислят необходимостите от газ до края на зимата.  Изпратено е искане за удължаване на срока по офертата за американските танкери, заедно с това направихме всички усилия да обявим търг за доставките до края на годината на втечнен газ, отбеляза говорителят на служебното правителство. Той добави, че едно е да искаш оферта, друго е да обявиш търга за доставка, който е съвсем друг механизъм и който гарантира в съвременното общество добрите цени.

В най-кратък срок ще направим всички възможни модели, ще изчислим точните количества газ, които трябват на България до края на зимата, посочи той.

Надявам се до една-две седмици да стане това,  да сложим тези варианти на масата, коментира Кутев. 

По думите му решението ще бъде взето не само от правителството. Искаме да въвлечем в това решение и работодателите, и синдикатите, и браншовите организации. При отсъствие на Народно събрание ние ще използваме всички организации, които са легитимни да представляват гражданския вот, за да обсъдим възможните варианти, каза Антон Кутев.   


 

#Антон Кутев #интерконектор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »