Москва и Киев отново с взаимни обвинения за обстрела на АЕЦ "Запорожие"

Москва и Киев отново с взаимни обвинения за обстрела на  АЕЦ "Запорожие"
стоп кадър/Фейсбук - архив
A A+ A++ A

Украйна взема на прицел руските войници, които стрелят по и от завзетата атомна електроцентрала "Запорожие", предупреди украинският президент Володимир Зеленски. Москва и Киев отново си размениха обвинения за обстрела на централата,предаде БНР.

Руските сили обстрелват територията на Запорожката ядрена централа, за да изнудват Украйна и целия свободен свят, обяви украинският президент Володимир Зеленски. Всеки ден, в който руските сили остават на територията на централата, увеличава радиационната заплаха за Европа до нива, които не са съществували дори в пиковите моменти от конфронтацията по време на Студената война, добави Зеленски и подчерта:

"Украинските дипломати и представителите на държавите, които са ни партньори, ще направят всичко, за да гарантират, че новите санкции спрямо Русия задължително ще блокират руската ядрена промишленост", каза Зеленски в традиционното си обръщение към украинския народ.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за многобройни обстрели в последните дни на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Руски войски завладяха централата в началото на войната, но тя все още се поддържа в експлоатация от украинци, които се оплакват, че са заплашвани от руските военни и държани при много тежки условия.

Продължава контраофанзивата на украинската армия срещу град Херсон. По  данни на британското разузнаване украинските части са разрушили втори мост на река Днепър, който се използвал от руските сили за снабдяване с провизии.

Междувременно украинската армия нанесе удари по Донецк и Макаевка, съобщи местната проруска администрация, цитирана от агенция "Новости". Данните са за осем снаряда по градовете в Източна Украйна, които са под руски контрол.

В същото време Чечения праща нов отряд доброволци, обучени в Руския университет за специални сили, да се бият в Украйна, съобщи в канала си в Telegram ръководителят на републиката Рамзан Кадиров, цитиран от ТАСС. Над 10 хиляди чеченски бойци участват в бойните действия на страната на Русия, припомня агенцията.

#Володимир Зеленски #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »