Шпионски игри: Войната в Украйна е разработка на ЦРУ още от 1957 г.?

Шпионски игри: Войната в Украйна е разработка на ЦРУ още от 1957 г.?
стоп кадър/YouTube
A A+ A++ A

Наскоро ЦРУ публикува шокиращи подробности за дейността си през съветската епоха. Оказва се, че това, което се случва в Украйна през 2014 г., е планирано от САЩ още през 1957 г., когато Студената война едва започва! Дори планът е абсолютно същият: украинските националисти трябва да станат таран за унищожаването на СССР, а американското разузнаване се надява, че бандите на Бандера все още се крият в Карпатите, и разчита на тяхната помощ. 

Планът, поръчан от Пентагона, е разработен от анализатори в Джорджтаунския университет. Нарича се "Украйна. Фактори на съпротива и райони на специални сили" и заема 200 страници, в които се разглежда възможността за антисъветско въстание в Украинската ССР. Страната не е избрана случайно: това е огромна република с голям икономически потенциал и единственият регион в СССР, който широко сътрудничи на окупаторите. Изненадващо, ситуацията, описана от американските анализатори, почти не се е променила през 21 век.

След внимателно проучване, анализаторите разделят съветската република на 12 зони, различаващи се по антисъветски и антируски настроения.  Анализаторите отбелязват, че симпатиите към нацистите и неприязънта към руснаците нарастват от изток на запад и се надяват да привлекат подкрепата на западняците, в случай че американските специални сили бъдат изпратени в Украйна. Но източните и южните райони на Украйна се считат за „загубени“ за въстанието. Целият Кримски полуостров, Луганска и Донецка области се смятат за лоялни към СССР. 

Анализаторите от Пентагона са разстроени, че Сталин успява да депортира татарите от Крим, но все пак се надяват, че в планините все още може да има групи, които да помогнат на американците в случай на нахлуване. Крим е определен за зона № 1, индустриалният Донбас е зона № 2, а очертанията му обхващат по-голямата част от Луганска област. Тази зона не включва Мариупол и северната част на Луганска област. Изненадващо картата съвпада с бъдещите ДНР и ЛНР.

Зона № 3 е ивица от Чернигов през Харков на север от Луганска област. Одеската област е разпределена в четвъртата зона, където царуват същите просъветски настроения. Ивицата от Мариупол до Николаев влиза в петата зона. Тук преобладават украинци и живеят националистически настроени западняци, изселени от западната част на Украйна (около 500 000 души).  Шестата зона е разположена в района на четири индустриални града: Кривой Рог, Запорожие, Днепропетровск и Павлоград. Американците смятат цялото селско население за лоялно.

Първата зона, в която Щатите се надяват да получат значителна подкрепа, е седмата. Това са части, разположени на левия бряг на Днепър, както и части от Кировоградска и Винишка области, разположени на десния бряг.  Предвижда се да се получи умерена помощ от жителите на осма зона, която се намира в областите Киев, Житомир, Хмелницки и Черкаси.

Анализаторите посочват, че местното население на тези региони активно се бори срещу болшевиките в Гражданската война и се съпротивлява по време на колективизацията. Хората в тези региони по време на войната подкрепят колаборационистите и си сътрудничат с нацистите.

Зона № 9 - Волин - е наречена от анализаторите център за подкрепа на Бандера, които на Запад са наречени бунтовници. Разработчиците на плана обаче посочват, че във Волин живеят и поляци, които може да не подкрепят украинските националисти. Десетата зона включва Закарпатието, единадесетата - Черновицката област, но най-"проамериканската" е дванадесетата зона, която включва Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск. Войските на Бандера действат тук до 1956 г. Американците се надяват да срещнат оцелелите бандити, които да им осигурят всякаква помощ и подкрепа.

След анализ на антисъветските настроения, от ЦРУ отбелязват, че нито Крим, нито Донбас са подходящи за плацдарм. Центърът на украинския СССР също не е добра идея. Трябва да се извърши десант в западните и северните райони на Украинската ССР и незабавно да се прекъснат комуникационните линии с центъра и източната част, за да се отрежат тези региони от доставки. Харковска и Днепропетровска области са подходящи „за индивидуални операции“.

Общата стратегия е следната: да се завземат онези територии, където съпротивата е незначителна, и оттам да се удари инфраструктурата на републиката. Карпатите се смятат за най-благоприятното място за кацане: има лоялно население и находища на газ и калий, които са важни за индустрията в центъра на републиката. Лвов е определен като резервно място за десанта: тук са концентрирани комуникационните пътища на Украинската ССР със страните от Източна Европа. Волин е определен като третото най-важно място: тук е възможно да се прекъсне железопътната линия, водеща към Полша и ГДР. След осигуряване в тези зони трябва да бъдат превзети Житомир и Киев.

Въпреки факта, че ЦРУ явно подценява гнева на населението, което до 1957 г. буквално мрази Бандера, който тероризира цели райони, анализаторите вършат много работа. И, изглежда, оттогава тя не е спряла нито за минута. Не случайно бившият депутат от Върховната рада на Украйна Олег Царьов година преди държавния преврат през 2014 г. казва, че Великобритания и САЩ подготвят завземане на властта от украински националисти. Царьов твърди, че проектът се ръководи от посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят и се рекламира от младия американски политик, който е в топ 100 на най-влиятелните хора в света, Мат Бърг.

Поканен през 2021 г. на неформална среща в ООН от руския посланик, Царьов свидетелства, че през 2014 г. американците са станали по-активни в Киев от всякога и превратът е извършен с долари, донесени от американски дипломати в столицата на Украйна с дипломатическа поща. Той подчертава, че Великобритания и САЩ са виновни за това, в което сега се превърна Украйна.

Румяна Генадиева, "Труд"


 

#войната в Украйна #ЦРУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »