Най-лесната рутина за борба с акнето

Най-лесната рутина за борба с акнето
A A+ A++ A

Всяка дама, страдаща от акне, знае, че може да прекара години в търсене на подходящите продукти. Цялото това изобилие от продукти ни пречи да разберем какво наистина помага и кое вреди.

Често говорим за бюти рутината, но невинаги сме наясно в какво трябва да се състои тя, за да отговаря на нашите нужди. в колко стъпки трябва да се грижим за лицето си? Какви продукти и какво количество от тях трябва да използваме? Представяме ви най-лесната бюти рутина, която успешно се бори с акнето.

Ден

Измиване

Вече знаете, че трябва да миете лицето си поне веднъж на ден, особено ако имате акне. Но всъщност не е необходимо да използвате измивен продукт за борба с акнето сутрин. Истината е, че повечето почистващи препарати за акне са много груби и изсушаващи и вместо да излекуват лицето ви, те просто повреждат защитната бариера на кожата ви, оставяйки я по-уязвима към обриви след всяко измиване. Вместо това се придържайте към нежен почистващ препарат без сулфати – той ще разтвори излишната мазнина, замърсявания и бактерии, без да оголва кожата ви или да я оставя опъната и раздразнена.

2372790

Хидратация

Мазната и склонна към акне кожа СЕ нуждае от овлажняване. Без него вашите мастни жлези се ускоряват и започват да произвеждат повече себум, за да компенсират, което води до запушени пори и прекалено лъскава кожа. Поддържайте кожата си балансирана и хидратирана с лек овлажнител без мазнини (използвайте лосион, ако кожата ви е суха/комбинирана и гел, ако кожата ви е мазна), който съдържа хидратиращи съставки като хиалуронова киселина, глицерин и/или серамиди.

Слънцезащита

Всички страдаме от онези досадни белези, които остават седмици и понякога месеци, след като ни излезе пъпка? Излагането на ултравиолетови лъчи ги влошава още повече (и може да доведе както до преждевременно стареене и дори рак на кожата). Затова ще го кажем пак - употребата за слънцезащита за лице е задължителна всеки ден, по няколко пъти на ден, без значение от сезона и метеорологичните условия.

Уверете се, че формулата, която използвате съдържа поне SPF 30, като за предпочитане е висок фактор SPF 50, което е дневният минимум, препоръчван от дерматолозите; осигурява широкоспектърна защита срещу UVA лъчи (причиняващи увреждане) и UVB лъчи (причиняващи рак) и е некомедогенен, което означава, че формулата е тествана да не запушва порите ви.

Вечер

Измиване

Няма значение колко сте уморени. Вечер лицето задължително трябва да се почиства както от грима, така и от остатъчните замърсявания. Мокра кърпичка или тампонче с мицеларна вода НЕ са достатъчни. Влажните кърпички всъщност са склони да причиняват акне, вместо да помагат на кожата ви. Използвайте същия почистващ препарат, който сте използвали сутринта, за да премахнете всички остатъци, натрупани по кожата ви през деня.

2372792

Специалистите препоръчват да вземем пример от корейската бюти рутина и да приложим н практика т.нар. двойно почистване. Започнете с почистващ препарат на маслена основа, за да разградите фон дьо тена и грима на очите (маслото няма да запуши порите ви) и след това използвайте вашия нежен почистващ препарат, за да изплакнете всичко.

Продукт за борба с акнето

Тук имаме предвид серуми или гелове с активни съставки:

Адапален: вид ретиноид без рецепта, специално формулиран за акне. Регулира обмяната на клетките, намалява производството на мазнини и успокоява възпалението.

Салицилова киселина: BHA (бета хидрокси киселина), която разтваря излишната мазнина и мъртвите кожни клетки, които водят до запушени пори.

Бензоил пероксид: съставка, която убива бактериите, причиняващи акне, по кожата и в порите ви.

Ниацинамид: витамин (може да го познавате като витамин B3), който намалява възпалението и обезцветяването, като същевременно балансира производството на мазнини.

2372791

Ако страдате от черни или бели точки, вземете адапален или салицилова киселина, а ако се борите с възпалително акне, опитайте бензоил пероксид или ниацинамид. Що се отнася до кистозното акне? Адапаленът е най-добрият ви залог, въпреки че имайте предвид, че този вид пъпки са изключително трудни за лечение, така че си уговорете среща с дерматолог, който може да ви помогне бързо да изчистите кожата си.

Хидратация

Не забравяйте, че при акне кожата ви има нужда от цялата хидратация, която можете да ѝ предоставите. И преди да попитате, отговорът е не, нямате нужда от отделен нощен крем. Повечето нощни кремове съдържат активни съставки и кожата ви би трябвало вече да ги е получила от стъпка 2. Освен това смесването и комбинирането на твърде много активни съставки може да доведе до раздразнение или дори да направи продуктите ви неефективни, ако съставките не действат добре заедно.

Имайте предвид, че тази рутина няма да почисти лицето ви за една нощ. Повечето терапии за акне отнемат от 4 до 12 седмици последователна употреба, преди да ви дадат някакви видими резултати. Бъдете редовни и последователни в употребата на продуктите, иначе просто няма смисъл. И помнете, че времето така или иначе ще мине, затова го оползотворете.

#акне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »