Мъртвакът+огромни вълни карат летовниците от Слънчака до Ахтопол да свият хавлиите

Мъртвакът+огромни вълни карат летовниците от Слънчака до Ахтопол да свият хавлиите
A A+ A++ A

Седми ден продължава мъртвото вълнение с огромни вълни, които блъскат бреговете на Бургаския залив.

След Преображение Господне, морето се "обърна“ и опасни подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас. В четвъртък, вълнението на морето бе четири бала, а ден преди това, на отделни ивици достигаше до 6 бала. Вълните заливаха първата линия на чадърите и шезлонгите, в Ахтопол се изви мощна буря, която изпочупи голяма част от тях, пише Труд.

От 2- ри август, когато се чества Илинден по старому и поверието гласи, че морето взема жертви, инцидентите валят всеки ден, разказаха морски спасители. Само за един ден на плажовете в Слънчев бряг и Приморско се удавиха молдовец и чехкиня, и двамата туристи, дошли да летуват на нашето море.

В Несебър и Бургас, спасители и хора, плажуващи по ивицата със семействата си, в това число и шампионът по водна топка Огнян Матев, спасиха десетина души от лапите на мъртвото вълнение.

Очевидци описват случките като филм на ужасите. Спасените хора, и спасителите им, излизали от водата плачейки и часове наред не можели да се успокоят.

"Влизането в морето е забранено. Пускаме летовниците най- много до кръста. Морето дърпа страховито навътре. Мъртвото вълнение копае подводни ями и влачи къпещите се. Не изпускаме тези, които влизат в морето и за секунда. Ситуацията е много сериозна. Предупреждаваме туристите да спазват нашите разпоредби“, разказа Петър Русев, старши спасител на Бургаския плаж.

Всички вече чакат морето да утихне. Интересното е, че тази година, то беше спокойно и "мъртвакът“ се появяваше много по- рядко от предишни сезони. Дори на 20- ти юли- Илинден по нов стил, морската шир беше "като тава“- тиха и спокойна, без вълни. От Преображение обаче нещата се промениха. Вълните са толкова големи и страшни, че мнозина летовници, при вида им, си грабнаха хавлиите и се прибраха по хотелите, разказаха очевидци.

За да утихне морето, нужни са две неща- или да завали дъжд, или да задуха не северен, а южен вятър. Мъртвото вълнение обикновено трае по 3, 5, 7 дни. Дано в края на тази седмица да изчезне, обясни спасителят Петър Русев.

"Истински кошмар е. Вълните са близо 2. 5 метра, вълнението е 7- 8 бала", обясниха спасителите. Освен мъртвото вълнение има и силен мелтем- вятър, който вдига вълната.

"Морето е "объркано" с пясък и водорасли, дъното въобще не се вижда дори и на плиткото“, разказаха летовници.

#вълни #мъртво вълнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »