Зеленски предупреди за опасност от нов Чернобил

Зеленски предупреди за опасност от нов Чернобил
стоп кадър
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от нова ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г., предадоха ДПА и БТА.

„Русия е терористична държава, която държи за заложник Запорожката АЕЦ и я използва за изнудване. Русия днес е дори още по-цинична и опасна от Съветския съюз, който тогава се опита да скрие ядрената катастрофа в Чернобил. Трябва да защитим Европа от тази заплаха“, заяви днес украинският лидер по видеовръзка при откриването на дарителска конференция за Украйна в Копенхаген.

„АЕЦ „Запорожие“ е не само най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но също така третата най-голяма в света. Отговорът на действията на Русия трябва да бъде всеобхватен. Украйна се нуждае от максимално количество оръжие и боеприпаси, за да се защитава. Никой няма нужда от нови катастрофи“, настоя той.

Днешната дарителска конференция трябва да се фокусира върху дългосрочната подкрепа за въоръжаване, обучение на военни и подпомагане на Украйна за разминиране. На конференцията присъстват представители на 26 държави, сред които и България, включително няколко министри на отбраната.

Конференцията в Копенхаген е продължение на състоялата се през април среща в американска военновъздушна база в Германия, на която беше учредена оглавяваната от САЩ Контактна група за отбрана за Украйна, която координира международната военна помощ за Украйна, посочва Асошиейтед прес.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников, който присъства на конференцията в датската столица, каза пред журналисти, че придобиването на повече изтребители е приоритет за страната му в момента. „На този етап се нуждаем от изтребители. След това идва разминирането“, каза Резников.

Дания е съорганизатор на еднодневната конференция в Копенхаген заедно с Великобритания и Украйна. Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че целта на събитието е осигуряването на „конкретни стъпки“. Той обяви, че Великобритания се ангажира да изпрати още реактивни системи за залпов огън (РСЗО) и управляеми ракети на Украйна, за да ѝ помогне да се отбранява срещу руската инвазия.

Новите оръжия, чийто брой не беше уточнен, допълват няколкото РСЗО, предадени от Великобритания на Украйна по-рано тази година. Украински войници се обучават във Великобритания, за да могат да ги използват.

„Нашата продължаваща подкрепа изпраща много ясен сигнал, че Великобритания и международната общност се противопоставят на тази незаконна война и ще застанат рамо до рамо с украинците, предоставяйки военна помощ на Украйна, за да я подкрепят в защитата срещу инвазията на руския президент Владимир Путин“, каза Уолъс.

Дания обяви при откриването на конференцията, че ще подпомогне Украйна с още 110 млн. евро (113,67 млн. долара) за оръжия, военно оборудване и обучение.

„След почти шест месеца война, разрушения и страдания украинците продължават да се бият героично. Страната обаче не може да води тази неравностойна война сама. Трябва всички да продължим и да засилваме подкрепата си за Украйна, с оръжия, обучение, разминиране, финансиране“, каза датската премиерка Мете Фредериксен.

Тя обеща на Зеленски и на украинския народ: „Няма да ви изоставим“.

Норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам каза, че подкрепата на Запада за Украйна все още е непоклатима.

„Все още съществува много силна подкрепа да се помогне на Украйна, включително в дългосрочен план. От решаващо значение за Украйна е да бъде тя способна да се защитава срещу руската атака“, каза Арилд Грам.

Киевското Висше училище по икономика разпространи вчера доклад, оценяващ стойността на щетите от войната върху инфраструктурата на Украйна на над 110 млрд. долара. В доклада се посочва, че 304 моста и повече от 900 здравни заведения в страната са били или разрушени, или повредени.

Източник: БТА
 

#Володимир Зеленски #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »