Добрев: Не строим тайно АЕЦ „Белене"

Добрев: Не строим тайно АЕЦ „Белене"
Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев отрече твърденията на опозиционни сили, че кабинетът „Борисов" тайно продължава строителството на АЕЦ „Белене". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев отрече твърденията на опозиционни сили, че кабинетът „Борисов" тайно продължава строителството на АЕЦ „Белене".

Подозренията на дясната опозиция в лицето на Синята коалиция бяха предизвикани от писмо до кмета на Свищов от управителя на предприятие „Трафоелектроинвест" Марин Ангелов.

С писмото той поискал изграждане на високоволтова линия за осигуряване връзка на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадка АЕЦ „Белене".

„Действията на Марин Ангелов събудиха подозрения в опозицията и по специално при Синята коалиция, че ние строим АЕЦ „Белене" тайно," коментира пред БНР Делян Добрев и допълни, че заради това Ангелов е бил уволнен в четвъртък.

Министърът увери, че по искането на Марин Ангелов не са похарчени държавни пари, и изрази надежда, че други подобни случаи няма.

Делян Добрев намира за странно обвинението, че кабинетът „Борисов" строи АЕЦ „Белене" тайно.

„Ако това правителство искаше да строи и мислеше, че можеше да го финансира, нямаше да го спре още през март месец," категоричен е енергийният министър.

„Нямаме абсолютно никакви притеснения по отношение на удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй"," посочи още Делян Добрев.

По думите му, това е първият приоритет на правителството в сферата на енергетиката. Освен това новият блок на съществуващата централа можел да бъде построен за 10 г.

Министърът добави, че централата в Белене би се построила за по-кратко време, но поясни, че строителството на един нов блок в АЕЦ „Козлодуй" си заслужава.

Делян Добрев коментира и газопровода „Набуко Запад" и газовата връзка с Турция, за които се говори почти десетилетие, но така и нищо не е постигнато до момента.

„Голямата тръба „Набуко Запад", чийто капацитет беше значително намален заради липсата на суровина от своя първоначален вариант „Набуко", ще стартира през 2016 - 2018 г., когато има газ от находището „Шах Дениз 2"," посочи енергийният министър.

#Делян Добрев #министър на икономиката #АЕЦ „Белене" #Марин Ангелов #АЕЦ „Козлодуй" #„Набуко Запад" #„Шах Дениз 2"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници