Асад бил готов на национален диалог без чужда намеса

Асад бил готов на национален диалог без чужда намеса
Дипломатическият ръководител на Сирия Уалид Муалем разговаря в Дамаск с международния пратеник Лахдар Брахими (на снимката) в събота. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Режимът на президента Башар Асад в Сирия изрази готовност за национален диалог без чуждестранна намеса за разрешаване на кървавия конфликт в страната, избухнал през март 2011 г.

Дипломатическият ръководител на Сирия Уалид Муалем разговаря в Дамаск с международния пратеник Лахдар Брахими в събота, предадоха АФП и БГНЕС.

На срещата представителят на ООН и Арабската лига е призовал за „спиране на насилието, за да се подготви климата за общ сирийски диалог, който според правителството е единственият път за излизане от кризата, далеч от всякаква чуждестранна намеса", съобщи сирийското външно министерство.

„Страни от региона пречат на мисията на г-н Брахими, като продължават да дават убежище, да въоръжават и да тренират въоръжени терористични групировки," добавя министерството в комюнике.

Намекът се отнася за Катар, Саудитска Арабия и Турция, които са противници на режима на президента Башар Асад.

Сирийският държавен глава нарича терористи опозицията и бунтовниците от началото на опозиционните действия през март 2011 г., които неговите войски се опитват да потушат.

Народният бунт, превърнал се във въоръжен конфликт, е причина за смъртта на 34 000 души през изтеклите 19 месеца, според Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Лахдар Брахими, който е за втори път на посещение в Дамаск след встъпването си в длъжност на 1 септември, предложи на режима прекратяване на огъня за мюсюлманския празник Ал Адха, който се чества от 26 до 28 октомври.

В сирийското комюнике не се споменава за примирието. Режимът заяви готовност да проучи предложението, а опозицията прие да прекрати огъня при условие, че режимът пръв спре бомбардировките.

#Сирия #Башар Асад #президент на Сирия #Лахдар Брахими #ООН #Арабска лига #Катар #Турция #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници