Ето как да спестим 10 до 15% сметките за отопление

Ето как да спестим 10 до 15% сметките за отопление
A A+ A++ A

От 20 до 60% от сметките си за енергия можем да спестим през зимните месеци, ако спазваме елементарни правила в бита, казва Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност:

За отопление и охлаждане отиват над 70% от разходите за енергия в едно домакинство. Останалото се дължи на домакинските електроуреди. Само чрез поведенчески мерки можем да спестим 10 до 15% от потреблението си, сочат проучванията. Ако заложим на сградна автоматизация - тези проценти нарастват на над 20 без да правим нищо по отоплителната система и по сградната обвивка. Сериозно обновяване на сградата може да спести над 50%, допълни той.

Изолацията на сградите и подмяната на дограмите са решенията, които ще ви доведат до най-големи спестявания.

„Често през зимата живеем на температури по-високи от необходимото. Здравословната на температура на обитаване е 20-21 градуса. Дори с един градус да намалим температурата, можем да спестим до 6% от сметките. През лятото държим климатиците на 20-21 градуса, а човешкото тяло се чувства най-добре при 25 градуса“, каза Цанев за предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Най-добре е, когато температурите в сградите стоят на сравнително постоянно равнище. Когато сме извън сградата не трябва да изключваме уредите напълно, а да намалим температурата с 2-3 градуса, така че да можем когато се приберем с по-малък разход на енергия и много бързо да достигнем до комфортни температури“.

Печелете от слънцето! Пускайте зимното слънце в домовете си, отваряйте пердетата! То носи сериозни печалби. През лятото използвайте засенчващи елементи, за да го спрете.

Подгряването на топла вода е важно. Където можете да регулирате, недейте да държите водата на 80-90 градуса. 60 градуса са достатъчни за хигиенни нужди. По-малко обаче предпоставят образуването на болестотворни бактерии.

Енергийно ефективните ел. крушки ще спестят „достатъчно сериозна сума и при това в дълъг период от време“

"Най-важното е да не разхищаване енергия. Няма смисъл да си хвърляме парите през прозореца. Това е неотговорно нито обществото, нито към природата, нито към икономиката, нито към самите", обобщава Цанев.

Ако сте решили да замените парното с електрическа алтернатива, отоплението на ток е най-ефективно с високоенергийни климатици. Важен е коефициентът на преобразуване на енергията в топлинна  Термопомпените климатици са най-доброто решение, тъй като все още се радваме на субсидирана цена на електроенергията за битови нужди.

Избягвайте или елиминирайте решенията, които използват директно електричество – реотани, радиатори и духалки.


 

#отопление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »