Кърджали отпразнува 100 г. от Освобожението си от османско иго

Кърджали отпразнува 100 г. от Освобожението си от османско иго
Кърджали отпразнува 100 г. от освобождението си от османско робство въпреки политическия скандал заради отказа на ДПС да признае освободителя на града ген. Васил Делов за почетен гражданин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С тържественна заря-проверка Кърджали отбеляза вечерта в събота 100 години от освобождението на града и обяваването на Балканската война.

На тържествата присъстваха президентът Росен Плевнелиев и военният министър Аню Ангелов.

Празникът се съпровожда на фона на политически сканадал заради отказа на ДПС да признаят един от героите на Балканската война за почетен гражданин на Кърджали.

Освобождението на Кърджали съвпада исторически с обяваването на Балканската война през 1912 година. Само за три дни градът е освободен от Хасковския отряд, воден от генерал Васил Делов. Войниците му сигуряват тила на 2-ра Българска армия при Одрин. В Кърджали наричат генерала „Освободителят".

100 години по- късно генерал Делов е номиниран за почетен гражданин на Кърджали. Званието е по-скоро уважение към историята, тъй като генералът няма живи наследници, които да получат почестите вместо него. От ДПС обаче са против.

Председателят на групата съветници от ДПС Расим Муса подчерта, че кърджалийци неведнъж са доказвали почитта си към героите от Балканската война, но в случая имало несъгласие с номинацията на генерал Делов за почетен гражданин. През Балканската война (1912 - 1913 г.) генералът е началник на Хасковския отряд и в битката при Кърджали изтласква турците на юг от Арда. Участник е и в обсадата на Одринската крепост.

Председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа заяви след края на заседанието, че се търси начин проблемът да се реши. Той обясни, че за удостояване със званието е необходимо пълно единодушие, което липсва в случая. По думите му ще бъде свикано ново заседание на председателския съвет по темата.

Съветниците от ГЕРБ и БСП ще се явят утре в залата за тържествената сесия и ще гласуват утвърдения дневен ред, в който горещата точка фигурира. Ако обаче впоследствие някой предложи елиминирането й и тя действително отпадне, те ще напуснат форума в знак на протест. Двете партийни централи разпространиха декларации, в които реагираха остро на действията на ДПС по отношение на историческите факти.

Президентът на Републиката не коментира скандала, но в словото си припомни поуките от историята.

„Светът е силно респектиран от великодушието и човешкото отношение на българският войник. Това е един от големите уроци на Балканската война и за нас - потомците на героите от войната," заяви Плевнелиев.

Дали генерал Делов ще влезе в книгата на почетните граждани на Кърджали, ще стане ясно в неделя, когато е насрочена тържественната сесия на Общинския съвет.

#Кърджали #Президент на България #Росен Плевнелиев #министър на отбраната #Аню Ангелов #„Почетен гражданин" #Васил Делов #Раиф Мустафа #ГЕРБ #ДПС #Балканска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"