Бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" с мрачна прогноза за руския газ за България

Бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" с мрачна прогноза за руския газ за България
A A+ A++ A

„Ако „Газпром“ направи както със „Северен поток“ 1 и намали дебита, особено за Гърция, защото най-вероятно за Сърбия и Унгария може би ще го остави поради политически причини, то тогава ние ще се окажем в много неприятно положение“.
Очаква се страната ни да договори окончателно доставката на втечнен газ от седем кораба.
Това каза в предаването „Лице в лице“ Валентин Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ и на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Причината е, че целия капацитет на връзката Кулата – Сидирокастро е запазен за месеци наред още февруари от фирми, които са свързани с „Газпром“, уточни той.

Според Николов е трябвало през април да се съгласим да плащаме в рубли за руски газ, за да напълним „Чирен“ и да се подготвим с други източници за зимата. Той е категоричен, че сега не трябва да го правим, за да не загубим при евентуално арбитражно дело с „Газпром“ и после да плащаме огромни неустойки.

„При всички случаи служебното правителство няма как да преговаря за нов договор с „Газпром“, защото ние сме вражеска страна и Европейската комисия в препоръките си за намаляване на влиянието на Русия върху Европа е казала „никакви нови договори“, коментира Николов.

#АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай