В България предпочитаме да застраховаме имота и колата си, вместо живота си

В България предпочитаме да застраховаме имота и колата си, вместо живота си
A A+ A++ A

Автомобилното застраховане все още доминира на българския застрахователен пазар. По думите му в България предпочитаме да застраховаме имота и колата си вместо живота си. Това заяви в Бизнес Видео Подкаста на businessnovinite.bg Веселин Ангелов. Той е член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователите и изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България".

Ангелов е с инженерно и икономическо образование и има повече от 15 години стаж във финансовата сфера.

Горното той казва със съжаление, защото според него хората трябва да обръщат все повече внимание на животозастраховането. Именно то дава механизъм и начин да се посрещне трудно събитие в живота като злополука, заболяване и смърт на близък.

Една застраховка живот е много по-важна от имуществената дори, когато се касае за ипотечен кредит и купуване на жилище, защото тя осигурява сигурност на този, който го изплаща и неговото семейство. Има някои банки, които не предлагат задължително нейното сключване, но дори и тогава има голям процент хора, които биха искали да подсигурят и такъв тип риск.

По думите на Веселин Ангелов една застраховка живот би оскъпила даден ипотечен кредит с около 3%, но подобен ход от страна на купувачите на имот е доказал своята полезност.

У нас всеки 7 от 10 лв. платени за застраховки са за автомобили. Делът на задължителната гражданска отговорност. 40% от всички застраховки за гражданска отговорност, а около 30% са за каско.

Ангелов посочи, че ако има ръст в цените на гражданската отговорност, то той не би трябвало да изпреварва инфлацията. Нормално е тук да се калкулират сервизни услуги и стойност на части, които поскъпнаха през годината.

Освен в случаите при ипотечен кредит ръст на пазара на имущественото застраховане има и на доброволен принцип, като все повече хора избират да застраховат дома си. Често това се случва на базово ниво и не се включват рискове като кражба и токов удар.

Принципът при този тип застраховане е че застрахователите покриват строителната стойност на имота, а не неговата пазарна цена, себестойността на строителството е относително еднаква независимо дали ще строиш в центъра или в някой по-краен кварта, каза още Ангелов.

Все още екзотични за пазара са земеделските застраховки. Стопаните у нас предпочитат сами да носят риска. Появяват се и продукти насочени към застраховане на централи със възобновяема енергия, които ще набират все по-голяма популярност на фона на климатичните промени в света, каза още Ангелов.

Сред интересните предмети, които застраховат българите, са антики, диаманти, часовници. Има такива, които застраховат дори дрехите си – скъпи дизайнерски изделия, които са оценени на няколко хиляди лева.

Веселин Ангелов каза още, че има и българи, които са застраховали себе си за суми в размер от над 10 млн. лв.

#застраховки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »