Скандал в Кърджали, ДПС отказа почетно звание за генерал от Балканската война

Скандал в Кърджали, ДПС отказа почетно звание за генерал от Балканската война
Ген. Васил Делов, чиито части освобождават Кърджали от Османската империя през октомври 1912 г. по време на Балканската война.
A A+ A++ A

Без резултат завърши извънредното заседание на председателите на групи към Общинския съвет в Кърджали в събота, след като ДПС отказа да бъде присъдено почетно звание на български генерал от Балканската война.

Заседанието бе свикано заради скандала с предложената кандидатура на ген. Васил Делов за почетен гражданин, предаде БНР.

ДПС е против номинацията, а БСП и ГЕРБ обявиха, че ще бойкотират утрешната тържествена сесия, ако ген. Делов не бъде удостоен със званието.

Приета е била идеята Градската градина да носи името на освободителя на Кърджали ген. Васил Делов.

Председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа заяви след края на заседанието, че се търси начин проблемът да се реши, цитиран от Би Ти Ви.

Той обясни, че за удостояване със званието е необходимо пълно единодушие, което липсва в случая. По думите му, ще бъде свикано ново заседание на председателския съвет по темата.

Съветниците от ГЕРБ и БСП ще се явят утре в залата за тържествената сесия и ще гласуват утвърдения дневен ред, в който горещата точка фигурира. Ако обаче впоследствие някой предложи елиминирането й и тя действително отпадне, те ще напуснат форума в знак на протест.

Двете партийни централи разпространиха декларации, в които реагираха остро на действията на ДПС по отношение на историческите факти.

Това става, след като в петък ДПС настоя на тържествената сесия по повод 100-годишнината от Освобождението на Кърджали от турско робство да не се присъжда званието „Почетен гражданин" на генерал Васил Делов.

Лидерите на ГЕРБ Илия Илиев и на БСП Милко Багдасаров са били категорични, че ще отстояват докрай позициите си и че ако въпросната точка отпадне от дневния ред, хората им ще бойкотират сесията.

Становището на ДПС бе изразено в петък по време на председателския съвет от участниците от ДПС. Бе представена и подписка с обръщение към кмета Хасан Азис със същото настояване.

Сред аргументите в нея се посочва, че „спомените за Балканската война все още са живи, засягат съвременниците ни и има незараснали рани".

Васил Делов е роден на 12 декември 1859 г. в Котел. Герой от Сръбско-българската война и Балканските войни.

През Балканската война (1912-1913) е началник на Хасковския отряд. В битката при Кърджали изтласква турските части на юг от Арда и осигурява тила на 2-ра българска армия при Одрин. След това е назначен за началник на 11-та пехотна сборна дивизия. През март 1913, като началник на Южния отдел на Източния сектор участва в обсадата и щурма на Одринската крепост.

През Междусъюзническата война командва 11-та дивизия, а по време на Кресненското сражение – Западнородопския отряд.

Вечерта в събота в тържествената заря-проверка на площад „Освобождение" се включиха и президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов, което е и първото посещение на Плевнелиев в качеството му на държавен глава в Кърджали.

#Кърджали #Президент на България #Росен Плевнелиев #министър на отбраната #Аню Ангелов #„Почетен гражданин" #Васил Делов #Раиф Мустафа #ГЕРБ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »