Асен Василев: Бием на изборите, убеден съм!

Асен Василев: Бием на изборите, убеден съм!
A A+ A++ A

Положението в енергетиката не е тревожно. Беше такава, когато получихме отказ от "Газпром" да си изпълнява доставките. За няколко часа успяхме да се организираме тогава. В момента има осигурени седем карга, които са в рамките на договорените от ЕС с един от най-големите износители на САЩ. За първите два от тях има осигурени и слотове за получаване в Ревитуса. Всеки момент трябва да заработи и новото разширение на Ревитуса и както каза гръцкия външен министър има възможност за получаване на останалите карга. Така че "Булгаргаз" просто трябва да заяви ползването на другите слотове. Няма проблем с получаването на газа, цените са малко по-ниски от борсовите. Така че, за мен е учудващо защо служебният кабинет толкова се е притеснил. Вероятно защото ние в тази ситуация живеем от април, а някой влизайки за първи път в нея, тя му се струва по-притеснителна. Според мен е много важно да не изпуснем питомното докато гоним дивото.

Това заяви бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев в интервю за "24 часа".

Той обясни, че според договора с "Газпром", България всеки ден е изпращала заявка и всеки ден страната ни не е получавала газ. "На два пъти ни бе връщано плащане. Не виждам какво повече би могло да се направи, след като "Газпром" отказва да изпълнява текущия си договор. И не само с нас. Видяхме, че дори компании, които приеха новия начин на плащане, и те не получават изобщо, или получават силно ограничени количества. Очевидно е, че с газа се прави политика", добави Василев.

На въпрос дали служебният кабинет ще играе срещу "Продължаваме промяната" предизборно и газът ще е една от темите, бившият вицепремиер отговаря: "Би било грешно по политически причини, да се взимат такава решения. Два месеца след началото на война, получавахме газ от Русия, и си плащахме докато "Газпром" едностранно не спря доставките. Успяхме да договорим и дерогация, за да продължим да получаваме руски петрол. Така че изобщо газът не трябва да бъде въпрос предизборна борба. Трябва да се вземе решение в зависимост от това какво е най-добре за българската икономика, и за българските граждани. "Газпром" се държи непредсказуемо към много по-големи държави и икономики, та какво остава за нас.

"Не съм чул десните партии като ДБ и ГЕРБ да искат да се обединяват", казва Василев относно разговорите за дясно-центристка коалиция. "Що се отнася до ПП, ние сме изцяло центристка партия. Дори бяхме атакувани заради силния социален компонент в политиката ни – за това, че се погрижихме да няма пенсионери под линията на бедност, да има данъчни облекчения за младите семейства, да се увеличат заплатите на учителите, на лекарите… Бяхме атакувани и заради безплатните ясли и детски градини, безплатни учебници поетапно да се въведат до 12 клас. Направиха се много социални инвестиции и разходи, които не се връзват с философията на десните партии. От друга страна, за разлика от левите партии, като ние сме твърдо за запазване на данъчния модел - запазихме плоския данък, не се въведоха нови данъци, дори отменихме някои. И всичко това без да увеличаваме дълга, той дори намаля с 2 млрд. лв. И това стана възможно, защото се пренасочиха големите разходи, които преди отиваха в една малка група фирми и чекмеджета, към всички български граждани. Така че, сме центристка организация и искаме да останем такава, защото смятам, че това е правилния начин."

Асен Василев бе категоричен, че не вижда коалиция между ПП и ГЕРБ след предсрочните избори.

"Дали сме за Евроатлантически съюз е много грешен начин да се мисли за бъдещето на страната. То трябва да бъде базирано не на идеологическа база, а на много прагматичен поглед за това какво е най-добро за страната. България избра да бъде член на ЕС и НАТО, избра клуба в който ние ще се развиваме като държава в края на 90-те години. Минаването от клуба около Русия към този на Западна Европа стана много трудно, минахме през икономическа криза", обяснява бившият вицепремиер. "Смяната на геополитическото позициониране на страната е свързано с една огромна икономическа несигурност и нестабилност –защото ако се тръгне в такава посока ще трябва да се пренастроят всички пазари, доставчици, ще спре европейското финансиране, достъпа да нови технологии и възможността за пътуване. Светът се връща към разделенията от Студената война. Партии като тази на Стефан Янев и "Възраждане", които искат ние сега да сменим геополитическата си ориентация ще вкарат страната в огромна икономическа несигурност. И това ще бъде абсолютно грешен ход. Това означава случилото се през 90-те години да се случи отново. Хората, които искат да гласуват за тях трябва да си дадат ясна сметка за това каква е цената на такава смяна. Ние от ПП сме твърдо против това."

По думите му ПП работи добре с БСП, тъй като левицата "не иска промяна в геополитическата ориентация" и подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

"В момента основната битка е де си отвоюваме обратно държавата от всички корупционни практики. Видяхте какво има на "Капитан Андреево", какво има в пътното строителство. Навсякъде, където и да погледнете, има няколко големи фирми, които изпиват целия ресурс, и след това "няма за пенсии", "няма за образование".... А всъщност ресурс има ако не отива в тези фирми - кърлежи", заяви Василев.

"С ИТН не може да има каквото и да било взаимодействие, не само от наша страна", заявява Василев относно бъдещите коалиции. "Не само ние, а и останалите партньори се убедиха, че на тях не може да се разчита като на партньор. За останалите предизборни коалиции, това наистина е въпрос на проучване. За миналите избори например проучването показа, че разликата, ако се бяхме явили заедно с ДБ, щеше да бъде 6-7% по-малък резултат. И ние, и ДБ, си правим проучвания. Идната седмица ще седнем заедно, ще ги анализираме, и ще вземем решение.

Запитан какви са очакванията му от служебния кабинет, Василев казва:  "Аз не знам служебния кабинет с какви задачи е натоварен. Разбира се първата задача е това да проведе изборите. Във финансовото министерство изборът на Росица Велкова е добър. Тя е прекрасен специалист, с нея работихме по бюджета още по време на първия служебен кабинет, а и след това, когато бях финансов министър. Нямам притеснения, че ще има някакви проблеми от финансово естество."

"Що се отнася до промените в приходните агенции, винаги съм казвал, че всеки министър трябва да е свободен да избира екипа си. Надявам се новите ръководители на приходните агенции да могат да постигнат по-добри или поне същите резултати като събираемост и приходи. Също така е важно да няма чадъри над избрани фирми и да се запази политиката администрацията да не рекетира бизнеса", добавя той.

"Фискалният резерв е над 8,5 млрд. лв., в момента сме на излишък с 1,5 млрд. лв., а дългът е с 2 милиарда лв. по-нисък от момента в който взехме властта до нейното предаване. Така че оставихме страната във финансово стабилна ситуация. Както вече споменах, Велкова е добър специалист, и се надявам да заварил хазната в същото добро положение, в което я оставяме", обаснява Василев за финансовото здраве на държават.

По думите му всички данни сочат, че икономиката и износа на България са на рекордно високи нива.

"Миналия месец бяхме първи в ЕС по ръст на индустриалното производство. Много се радвам, че най-накрая сме начело в една хубава класация. Така, че рецесия за нас не се задава. Що се отнася до инфлацията, на месечна база, тя става все по-ниска. Има успокояване на цените, мисля, че и хората започват да го усещат. Шоковото поскъпване, което се случи след обявяването на войната, вече се успокоява. В световен мащаб и Федералния резерв, и ЕЦБ започнаха да вдигат ударно лихвите, което ще помогне за успокояване на инфлацията, и в световен, и в национален план. Знаете, че сме вързани с Европа през валутния борд, и няма как да водим самостоятелна парична политика", обякнява Василев.

Бившият вицепремиер отрече слуховете "Продължаваме промяната" да е разделена на две крила, които водят война помежду си. Той е на мнение, че има сериозна кампания за очерняне на него и Кирил Петков.

"Наскоро видях анализ, според който срещу Кирил Петков, и срещу мен, само за месец, има написани 3500 очернящи статии. Това явно е една сериозно финансирана кампания за писане на всякакви глупости. Силно вярвам, че българските граждани са достатъчно мъдри, за да преценят отсеят важното от измислицата", казва Василев.

"Аз съм сигурен, че ще победим. Ако помните ви го казах и миналия път, и вие тогава, не ми повярвахте. Но то се случи. И ще се случи пак", категоричен е той.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай