Апокалипсис сега: Дунав пресъхва!

Апокалипсис сега: Дунав пресъхва!
A A+ A++ A

Палещо слънце, прозрачна вода, птици и хора могат да се видят на необичайно място. Пясъчни острови и дюни, езерца и лагуни са част от пейзаж, който в летните горещини привлича все повече почитатели. Това необичайно място е средата на река Дунав при километър 796-ти, под близо 30 метра високата  конструкция на "Дунав мост 2". До там се стига с кола, колело и лодка, а най-ентусиазираните - пеша, пише БТА.

Дебелата сянка, която хвърля мостът,  е мястото, където човек може да се скрие на хлад. Усещането е странно - от едната страна е българският бряг, а само на метри - румънският.

На брега, като риби на сухо, стоят рибарски и моторни лодки. Рибари се опитват да уловят дунавска риба, но нея я няма в плитките води.

Шейсет и една годишният видинчанин Цецо хвърля поредната въдица в пресъхналия Дунав. Споделя, че от години - повече от 40, не е виждал подобно ниско ниво на Дунав. Водата почти я няма, рибата - също. Успява да хване по някой и друг уклей и попчета.

Нивото на Дунав в българския участък остава критично ниско, вече близо месец на много места то е под кота нула. Някъде реката може да се премине дори пеша.

Засушаването поставя пред сериозни изпитания корабоплаването по най-дългата река в Европа. Затрудненията в момента преодоляват само някои пътнически круизни кораби, които газят много плитко.

В неделния ден нивото на Дунав в района на село Гомотарци, Видинско, бе под морското равнище – минус 121 см; край Ново село Агенцията за поддържане на плавателния път на река Дунав отчете воден стълб от минус 10 см. А на километър 796-ти при "Дунав мост 2" нивото бе само 35 сантиметра над морското равнище.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »