Внимавайте с морето тези дни! Идва опасно мъртво вълнение!

Внимавайте с морето тези дни! Идва опасно мъртво вълнение!
A A+ A++ A

Внимавайте с морето идните дни, идва много опасно Мъртво вълнение. "Мъртвакът", както го наричат местните, е опасна клопка дори и за най-опитните плувци, пише chernomore.bg.

За продължителен период от време - от 8 до 13 август вятърът ще бъде от посока север и североизток, а морето ще е бурно, главно по Южното Черноморие ще има условия за течение – мъртво вълнение.

На 8 и 9 август ще е ветровито, вятърът ще е с посока север-североизток, като максималната му скорост ще достига до 10-14 м/сек. Вълнението на морето ще се увеличи до 3, по Южното Черноморие 3-4 бала!

Какво е мъртвото вълнение?

Мъртвото вълнение е вид течение, което не се образува под напора на ветровете, а в резултат от процеси, които текат под повърхността – приливи или термални течения.

To е перпендикулярно на брега течение, образуващо се при отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана.

Мъртвото вълнение (англ. rip current) е най-опасно в плитки морета с полегат бряг, който е обкръжен от пясъчни плитчини, коси и островчета. В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Отварят се коридори и в тях тръгва течение, перпендикулярно на сушата. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Ширината на течението може да варира от 4-5 м до 50 м, а дължината – от 10 м до 400 м. Скоростта му обикновено е 4-5 км/ч, но може да достигне до 15 км/ч.

Как да реагираме, ако попаднем в мъртво вълнение?

1.Да не се паникьосваме
Като се поддадем на паниката, ние се ръководим от инстинкта за самосъхранение, а не от разумни разсъждения.

2.Да пазим силите си!
Да плуваме не към брега, а настрани, т.е. успоредно на брега. Ако рипът е тесен (до 5 м), бързо ще излезем от него.

Това течение не е много продължително и след около 5 мин ще ни остави на спокойствие. След това трябва да плуваме 50-100 м встрани, а после към брега. Ако веднага поемем към брега, има опасност течението да се възобнови на същото място и да попаднем отново в него. Рипът никога няма да ви завлече на дъното.Това не е водовъртеж или фуния. Всички мъртви течения на света дърпат от брега навътре в морето, но не и надолу към дъното.

Морските хора казват, че в първите дни на август "морето се обръща", започват да духат есенните ветрове, които менят непрекъснато посоката си, излизат вълнения и мъртво течение, известно още като "солуган".

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ СЪВЕТВА:

От Водно спасителна служба при Областен съвет на БЧК – Варна съветват да посещаваме най-вече охраняеми плажове, да спазваме флаговата сигнализация и указанията на спасителите. И ако все пак попаднем в подводно течение, най-важно е да запазим самообладание и да плуваме успоредно на брега, приближавайки се постепенно към него.


 

 

#мъртво вълнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »