Болниците трупат дългове заради търговете за лекарства

Болниците трупат дългове заради търговете за лекарства
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавните и общински болници в страната трупат дългове заради задължения към доставчици за лекарствени продукти, медицинските и други консумативи, както и заради хранителни продукти, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

На посещение в Пловдив Атанасова каза, че общата сума на дълговете на болниците в страната възлиза на 340 млн. лева, предаде „Дарик".

Министър Атанасова коментира, че заплатите в районните центрове за трансфузионна хематология ще бъдат увеличени от 1 ноември. Нашето искане беше за 18% от 1 октомври, но то беше отхвърлено от финансовото министерство, каза Атанасова.

Министърът подчерта, че увеличението не е голямо, но това са възможностите на бюджета на здравното министерство.

По думите й ситуацията няма да се подобри със заплахи и подаване на оставки, визирайки случая със заявленията за оставки на лекарите и част от медицинските специалисти в районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора.

Очаква се Десислава Атанасова да се срещне с инициативния комитет и граждани на Девин, тъй като по думите й се е оказало, че те не са били запознавани с предложенията за болницата в града.

„Всички разговори, които ние сме водили с кмета и общински съветници, явно не са стигали до населението", каза Атанасова.

Общинската болница в Девин е с дългове от близо 2,5 млн. лева, като близо 600 хил. от тях са за заплати и осигуровки на медицинския персонал. От средата на 2011 г. тя не функционира.

Предложените от Министерството на здравеопазването варианти са да бъде преобразувана като медицински център или да стане филиал на Окръжна болница - Смолян.

Инициативен комитет от жители на общините Борино, Девин и Доспат се обяви срещу тези промени и заплаши, че ще блокира пътя Пловдив - Смолян следващата седмица.

Десислава Атанасова беше в Пловдив, за да участва в Шестата национална конференция по болнична фармация на тема„Болничният фармацевт във фокуса на промените в здравеопазването в България".

#Десислава Атанасова #Пловдив #конференция #болници #Девин #Министерство на здравеопазването #инициативен комитет #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници