Ангелов: Покупката на изтребители се отлага заради липса на средства

A A+ A++ A

Проектът за закупуване на изтребители за българските военновъздушни сили няма да започне през следващата година, както първоначално беше запланувано, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Инвестиционният проект ще бъде подготвен, но не и до края на годината, а самата процедура няма да бъде разкрита през 2012 г. поради финансова необезпеченост при сегашните бюджетни параметри, уточни Ангелов след съвещанието на Министерския съвет в сряда.

„Бюджет 2012“ предвижда на Министерството на отбраната да бъде отпусната държавна субсидия, която е с 10 млн. лева по-малко от тази през 2011 г.

Министърът обаче каза, че това намаление няма да засегне сериозно армията.

По друг начин стои въпросът с изплащаните ежегодно на Министерството на отбраната 1.5% от БВП, които са заложени в Бялата книга. Те внасят във ведомството допълнителни 200 млн. лева.

Догодина обаче бюджетът предвижда само част от тази сума да бъде предоставена на армията.

„Бюджетът за 2012 г. ще наложи промени в Плана за  развитие на въоръжените сили и в Инвестиционната ни програма с оглед на отпускането само на 1,2% от БВП за бюджета за отбрана“, заяви Ангелов.

Инвестиционният план, който Министерството на отбраната публикува през април, предвиждаше то да изразходва 2 млрд. лева за въоръжаване и военна модернизация до 2020 г. „Бюджет 2012“ обаче ще наложи модифициране на този план.

През септември министър-председателят Бойко Борисов заяви, че страната не бърза в избора на марка изтребител и в осъществяването на продажбата.

„Ще закупим нови бойни самолети само когато това стане задължително условие по членството ни в НАТО, тъй като изтребителите са много скъпи. Един самолет може да струва повече от 100 млн. евро“, подчерта премиерът.

В свои предишни заявления Ангелов пък каза, че най-вероятно България ще избира между изтребителите „Грипен“ на шведската компания „Сааб“, американския F-16 и „Юрофайтър Тайфун“.

Според първоначалния план правителството трябваше да закупи 8 бойни самолета до 2015 г.

#Аню Ангелов #Министерство на отбраната #Бойко Борисов #премиер #министър-председател #министър на отбраната #България #НАТО #изтребители #бюджет 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »