Страшна жега ни мори в събота

Страшна жега ни мори в събота
Pixabay
A A+ A++ A

През нощта срещу събота ще преобладава предимно ясно и тихо време. Минималните температури ще се повишат и ще са между 16° и 20°С. Най-високи очакваме да са стойностите в по Черноморието - до 20-22°С, малко по-ниски - в планинските райони и около София - до 15-16°С.

През деня ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста, а над източната половина от страната и планинските райони - и купесто-дъжовна облачност, и там на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър, предимно от североизток.

Максималните температури слабо ще се повишат и ще са между 33-37°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и високите полета  – до 32°С.

Предупреждение за опасно горещо време

Картата е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите със зелен цвят ще са по-безопасни и стойностите там ще са около 30 градуса.

 

Жълт код – Издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 30°-35°С.

Оранжев код - Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 36 °С, като на отделни места ще достигнат до 37 °С.

Времето по Черноморието

През нощта срещу събота ще е ясно и тихо. През деня ще е предимно слънчево и топло и очакваме чудесно време за плажуване. Следобед на отделни места ще се развива купеста облачност-дъждовна и е възможно да превали. Максимални температури на въздуха –31-32°С, на морската вода - 25°-26°. Ще духа умерен североизточен вятър. 

Времето в София

През нощта срещу събота времето в столицата ще е предимно ясно, но ще се задържи хладно до сутрешните часове. Минималните температури ще са между 15-16°С. 

През деня ще е предимно слънчево и топло. Температурите ще се повишат до 32°С.

Времето в планините

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Около обяд в масивите от Южна България облачността временно ще се увеличи, но не се очакват валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 26°, на 2000 метра - около 20°.

Времето на Балканите

Остава предимно слънчево и горещо, като на места в Албания, Северна Македония и Гърция температурите ще надвишат 37-38°С. Остава много висок рискът от пожари. 

Източник: MeteoBalkans.com

#жега #Жегата и малките разлики в сезонните температури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"