Трагедия! Внезапно си отиде големият писател Стоян Николов-Торлака

Трагедия! Внезапно си отиде големият писател Стоян Николов-Торлака
A A+ A++ A

Едва на 42 години от този свят си отиде големият писател Стоян Николов-Торлака. Той бе сред най-видните представители на писането от Северозапада и е автор на първия роман, написан на северозападен диалект - "Северозападен романь". 

По информация на Novinite.bg причина за кончината му е втори инсулт, който е получил в рамките на дни.

Стоян Николов в последните месеци бе сред най-видните защитници на Украйна и ежедневно пускаше остри послания във Фейсбук срещу руската инвазия и Владимир Путин, отличаващи се с изключително чувство за хумор, но и дълбок смисъл. Имаше хиляди последователи в социалните мрежи.

Майсторът на думите работеше и като журналист в популярния разследващ сайт - Биволъ". 

Стоян Николов-Торлака е роден на 3 октомври 1979 година в Монтана. Завършва история във Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий" и културна антропология в Софийския университет "Свети Климент Охридски", след което работи като журналист. Баща на трима синове - на 9, 11 и 14 години. 

Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии.

След дебюта си през 2014 г. със "Северозападен романь", Стоян Николов пише през 2015 г. продължение на историята от романа в книгата "Автономията???". Третата част от своеобразната поредица е "Май ше ни бъде" от 2016 г. През 2017 г. писателят издава първия си исторически роман - "Иваил цар". 

Четвъртата книга от Северозападната поредица "Херакъл от Диви дол" излиза през 2019 г. 

През 2020 г. излиза романът му "Хазарт" - съвременна история за един младеж, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната сила на хазартната зависимост.

Сборникът "101 текста на Торлака за Биволъ" също излиза от печат в края на 2020 г. В него са включени статии на Стоян Николов-Торлака, писани за сайта "Биволъ" в периода 2015 - 2020 г. Поводът е 10-годишнината от създаването на медията.

Опелото ще се състои в неделя, 7 август, от 12 часа в старата църква в Монтана.

Торлака оставя жена и 3 деца. Съболезнования на близките! 

#Стоян Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »