Бедността нараства: Какъв процент от хората не могат да си плащат сметките?

Бедността нараства: Какъв процент от хората не могат да си плащат сметките?
pixabay
A A+ A++ A

"Уязвимостта на хората нарасна значително. Много по-високи са цените на газа, съответно и инфлацията, която смъкна покупателната способност до критично ниво. Външните фактори повлияха много на обедняването на населението и до нарастването на енергийната бедност", посочи Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН в студиото на "Директно". 

По думите ѝ официалната линия на бедност е трябвало да бъде 460 лв. тази година, ако беше приложен инфлационен индекс и бяха взети предвид реално доходите от последните 2 години. 

"Проблемът е, че тази линия на бедност в момента е абсолютно неадекватна. Ние харчим много повече енергия и плащаме много по-високи сметки. Ние нямаме капацитет да намалим потреблението на енергия, защото хората нямат възможност да си позволят енергоспестяващ климатик например", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Нейното мнение е, че трябва да се върви към енергийна независимост на ниво домакинство, защото климатични промени ще станат от огромен мащаб и най-бедните държави ще бъдат ударени най-силно. 

"Проблемът на помощите е в няколко аспекта. Те се предоставят на много ограничен кръг. Те не помагат за намаляването на количеството енергия, а има програми в бъдеще, които могат да позволят текущият разход да се плаща чрез инсталираните колектори. Много е важно да се приложат доходни критерии във всички мерки", заключи Теодора Пенева.


 

#Електроенергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »