Строги рестрикции при изграждането на трансформаторите поиска Павлова

Строги рестрикции при изграждането на трансформаторите поиска Павлова
A A+ A++ A

Изискванията в Закона за устройство на територията по отношения на трафопостовете са много строги, заяви регионалният министър Лиляна Павлова и допълни, че подкрепя въвеждането на още рестрикции.

Поводът за комента на министърът беше избухналия в началото на седмица трафопост с трабспорматов на „ЕВН" в жилищен блок в Бургас.

Според Павлова е необходим допълнителен контрол и трябва задължително да се добави изискването за абсолютно проверена и доказана невъзможност трафопост да бъде в сградата, предаде „Дарик".

„По-важното според мен е да се промени наредбата, която именно дава параметрите и изискванията за безопасност, противопожарна дейност, шум и всички тези изисквания, които са много детайлно вписани в наредба", категорична беше Павлова.

Съгласно Закона за устройство на територията изграждането на трафопостове в жилищни сгради или в сгради на детски градини, болници, училища е позволено само и единствено, когато няма никакво друго техническо решение или възможност такъв да бъде изграден не в самата сграда, а в близост до нея, обясни още Лиляна Павлова.

От „ЕВН" още след инцидента обещаха, че ще назначат две независими една от друга комисии, които да установят причините за взрива.

От направена експертиза тази събота специалисти коментираха, че причини за избухването на трафопоста може да са повешени температура и налягане, както и наличието на едва 25 литра масло.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #трафопост #Бургас #рестрикции #проверка #експертиза #температура #масло #„ЕВН"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"