Прoпуснах да изпия хапчето си! Ами сега?

Прoпуснах да изпия хапчето си! Ами сега?
A A+ A++ A

Колкото и хиперорганизирана да сте, непременно ще се появи ден, в който просто ще забравите да си изпиете хапчето. А това може да изпрати и най-рационалната жена в спирала на паника и отчаяние, където единственият въпрос, на който искате отговор, е: А сега какво?

Когато сте на комбинирано хапче, което се състои от естроген и прогестоген, тези хормони предотвратяват месечните колебания в хормоналната секреция, които водят до развитие на яйцеклетки и от своя страна до овулация. Прогестогенният компонент предотвратява овулацията, докато естрогенният компонент основно предотвратява селекцията и появата на доминантния фоликул, който произвежда яйцеклетката. Междувременно хапчетата, съдържащи само прогестоген, действат чрез сгъстяване на цервикалната слуз (за предпазване от сперматозоиди) и изтъняване на ендометриалната лигавица.

Хапчетата са формулирани така, че хормоните да бъдат на терапевтично ниво само за 24 часа. Когато пропуснете хапче, нивата на хормоните ви ще паднат под терапевтичното ниво, което ви прави податливи на бременност, ако имате полов акт през това време. Може също да забележите някои леки хормонални промени като гадене, главоболие и леко кървене.

Какво да направите, когато пропуснете комбинирано хапчеНай-добрият курс на действие зависи от два фактора: колко хапчета са пропуснати и кога в цикъла ви са пропуснати. Специалистите казват, че ако се пропусне едно хапче, това не е проблем и трябва да го изпиете веднага щом си спомните, а след това следващото хапче в обичайното време. Ако е близо до времето, когато обикновено приемате следващото си хапче, вземете и двете едновременно. Резервна контрацепция обикновено не е необходима в този случай, но може да помислите за нея, ако сте пропуснали хапчета по-рано от опаковката или през последната седмица от предишната опаковка. Продължете да приемате останалата част от опаковката както обикновено.

2371606

Ако пропуснете две хапчета в началото на цикъла си (първите две седмици), може да настъпи внезапна овулация поради неспособността на тялото да потиска стимулиращите хормони. В този случай трябва да наваксате, като вземете две хапчета за следващите два дни, вземете останалата част от опаковката както обикновено и използвате резервна контрацепция през следващите седем дни.

Ако пропуснете две хапчета през третата седмица или ако са пропуснати повече от две хормонални хапчета по всяко време, трябва незабавно да започнете резервна контрацепция и да започнете нов пакет хапчета същия ден. След като започнете приема на новата опаковка, продължете с резервна контрацепция през следващите седем дни.

Какво да направите, когато пропуснете таблетка само с прогестоген? Има два различни вида хапчета, съдържащи само прогестоген - 12-часово хапче, което трябва да се приема в рамките на 12 часа по едно и също време всеки ден, и тричасово хапче, което трябва да се приема в рамките на три часа по едно и също време всеки ден. Ако се приемат извън този период, вашите хормони може да паднат под терапевтичния прозорец, повишавайки риска от бременност.

Ако сте закъснели с приема на по-малко от три часа – или по-малко от 12, в зависимост от марката, която приемате – тогава вземете късното хапче веднага щом се сетите, вземете следващото хапче, когато обичайно го правите, и продължете с останалата част от опаковката хапчета, както обикновено. В повечето случаи друга форма на контрацепция не е необходима, но помислете за резервна защита, ако хронично забравяте хапчетата.

2371605

Ако сте закъснели с повече от три часа с приема – или повече от 12 – вземете едно хапче веднага щом си спомните (дори ако сте пропуснали повече от едно), след това вземете следващото хапче, когато обичайно го правите, и продължете с останалата част от опаковката ви хапчета, както обикновено. След като си спомните да вземете пропуснатото хапче, използвайте резервна контрацепция поне през следващите два дни, тъй като са необходими 48 часа, докато хапчето, съдържащо само прогестоген, има пълен ефект. Без значение къде се намирате в опаковката си с хапчета, използвайте тази стратегия.


 

#вълшебно хапче #хапче

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »