Минерални извори у нас и разходка до Долна баня

Минерални извори у нас и разходка до Долна баня
pixabay
A A+ A++ A

Вероятно няма човек, който да не се е докосвал до минералните извори у нас. Тези курорти са много популярни, особено през зимата. Все пак е несравнимо усещането да си в горещата вода, а над теб да се сипят снежинки… Е, размечтах се за едно по-хладно време.

Днес ще ви разходя, макар и виртуално, из минералните извори у нас и ще ви разкажа за моето първо посещение на такъв в Долна баня.

Но първо, ето къде се намират някои от изворите у нас и за какво помага водата там:

Баните, Област Смолян

35 – 43 °C           

Заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система; следфрактурни състояния, луксации, дистрози, контузии, увреждания на меките тъкани, усложнения след травматични състояния; заболявания на стомашно-чревния тракт и чернодробно-жлъчни.

Бургаски минерални бани

41 °C; 36 l/s       

Слабоминерализирана, със силна алкална реакция. Тя е сулфатно-хидрокарбонатна, със съдържание на флуор, силиций и радон. Заболявания на периферната нервна система; заболявания на опорно-двигателния апарат, на централната нервна система. Гинекологични заболявания и стерилитет. При ендикринно-обменни заболявания, урологични и професионални интоксикации. При остеопороза и зъбен кариес, както и за спортна профилактика.

Противопоказания за лечение: всички заболявания в остър стадий; злокачествени заболявания; туберкулоза и инфекциозни заболявания; тиреотоксикоза, тежка форма на захарен диабет; епилепсии; тежки сърдечносъдови заболявания; хипертонична болест III стадий; абсцес; цироза и др.

Велинград, Област Пазарджик

80 извора; 28 – 96 °C; 160 l/s

Хипертермална, слабоминерализирана хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, флуорна, силициева и радонова.         Заболявания на опорно-двигателен апарат от дегенеративно, възпалително и обменно естество; функционални заболявания на нервната система и заболявания на централната и периферна нервна система; хронични заболявания на дихателната система.

Противопоказания за лечение: туберкулозни заболявания от всякакъв вид; лица с психични отклонения; тежки неопластични заболявания; напреднал стадий на хипертонична болест и др

Вършец, Област Монтана

36,4 – 38 °C; 15 l/s

Слабоминерализирана, хипертермална, с алкална реакция. Сулфатно-хидрокарбонатна-натриева, със съдържание на метасилициева киселина, сероводород и радон.Ендокринно-обменни заболявания; сърдечно-съдови; заболявания на централна, периферна нервна система и на опорно-двигателния апарат. Заболявания на отделителната и храносмилателната система, дихателните пътища и при някои очни заболявания.

Противопоказания за лечение: инсулти и инфаркти; хронични заболявания в стадий на изостряне; епилепсия с чести епилептични припадъци; тежки неврози и психопатии; всички форми на туберкулоза; злокачествени заболявания; инфекциозни и венерически заболявания и др.

Долна баня, София Област

2 извора; 26 °C and 62 – 65 °C; 25 l/s    

Слабоминерализирана, сулфатно-натриева, средно радиоактивна, флуорна.

***

Минералните извори у нас са много, не се заемам да изброявам всички, защото със сигурност ще забравя някой. С моето семейство често посещаваме Велинград. Уютен и китен, с прекрасни малки и големи хотелчета.

Хисаря, Вършец, Варвара… са все любими дестинации за едно кратко бягство от реалността, независимо дали става въпрос за летния или за зимния сезон.

Но скоро посетих и едно по-малко известно за мен място. Ще ви призная, че не знаех къде се намира Костенец. Чувала съм истории как сме почивали там, когато съм била малка, обаче не свързвах името с конкретно място на картата.

Срам ме е, да! Когато това лято майка ми навърши 50 години, искаше да отидем някъде за ден, два. Като не толкова опитен шофьор, тя искаше локацията да е близо до София, да е сравнително евтино, да има включено в цената за нощувка – закуска или вечеря… И така се спряхме на Долна баня, която се намира няколко километра след Костенец.

С изненада открих, че митичния (хаха) Костенец е съвсем близо до нас, а не на морето, например.

Така де, научила географията вече, се отправихме натам. Пътят е приятен, през повечето време се кара по магистрала – тази за Пловдив, ако има и други неориентирани като мен (хаха).

Ние спряхме за кратка почивка и кафе на Ихтиманския мотел, друго митично място, в магазина там можеш да изгубиш целия си ден в разглеждане на всякакви неща.

След като се слезе от магистралата пътят остава приятен, китен и с малко дупки.

Минахме през Костенец и страхотния пазар за зеленчуци и плодове, който имат на центъра. Отбихме се до езерото в града, което е на съвсем удобно място, на път за Долна баня.

И така, стигнахме крайната си цел. Долна баня е едно обикновено българско местенце, в което за жалост няма какво да се прави, освен, ако не си отишъл там да разпуснеш и да се отдадеш на истинска и пълна почивка.

За което бяхме отишли и ние. Избрахме малко хотелче, те са едва няколко, но останахме истински доволни. Водата бе изключително топла и приятна, слънцето все още не бе така жарко както сега, а хората в региона залагат на домашно засадени зеленчуци и вкусна храна.

Недалеч от хотела се намира и фермата за щрауси, до която можете да стигнете пеша, ако искате да се раздвижите, както и с кола.

Входа е само 4 лв и предлагат обиколка сред животинките.

Почивката за мен отдавна мина, но с две ръце ви препоръчвам да посетите Костенец и Долна баня, ако искате да се потопите в минерална и лечебна вода, близо до София.


 

#минерална вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"