Шефът на КЕВР с добра и лоша новина: Газ ще има, но на висока цена

Шефът на КЕВР с добра и лоша новина: Газ ще има, но на висока цена
A A+ A++ A

Природен газ ще има, но цената ще бъде висока. Това каза пред bTV Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно водно регулиране.

През август цената е висока и ще бъде малко под 300 лв. на мегаватчас. А след септември цената на газа ще падне, каза още Иванов.

Той посочи, че се очаква у нас да бъдат доставени над 1 млрд. куб.м. от Азербайджан, договорени отдавна от Кирил Петков, а освен това се водят преговори за още половин милиард.

Останалите количества се очаква да дойдат до страната ни с танкери, но остава проблемът с довеждащата инфраструктура.

Щабът, който беше сформиран от премиера Донев, ще насочи усилията си за гарантиране на снабдяването и през следващата година, каза Иван Иванов и посочи, че е пропуснат моментът България да резервира слотове за доставка и затова сега ще плаща на по-висока цена.

Цената през август ще бъде малко под 300 лева на мегаватчас, предстои изслушване и заседание на КЕВР. Ще бъде утвърдена цената на газа, като е много вероятно това увеличение от 60 на сто, което "Булгаргаз" иска, да бъде потвърдено, посочи Иванов.

Той припомни, че цената на парното няма да бъде променяна до 1 януари, но трябва да се мисли за подпомагане на топлофикациите, защото няма да могат да платя задълженията си към "Булгаргаз".

#КЕВР #"Булгаргаз" #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"