Зеленски ядосан от доклад: Ние сме жертвата, а не агресора

Зеленски ядосан от доклад: Ние сме жертвата, а не агресора
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклад на правозащитната организация на "Амнести интернешънъл", която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски и военно оборудване в жилищни райони, училища и болници.

Според доклада "обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право".

Президентът Зеленски осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

"Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано," каза украинският президент.

Зеленски отправи критики срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е "просто грешка", която ще бъде поправена. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането.

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие.

Още три кораба с украинско зърно се очаква да потеглят от украински пристанища, след като в понеделник отплава първият по силата на споразумението за безопасен коридор в Черно море, постигнато с посредничеството но ООН и Турция.

Два кораба се очаква да тръгнат от пристанище Черноморск и един от Одеса. Те ще превозват общо повече от 50 хиляди тона украинска царевица, съобщиха украинските власти.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че друг празен кораб ще се отправи към Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Очаква се той да пристигне в Черноморск.

#Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »