БАБХ установи куп нарушения по морето: Занижена хигиена, храна с изтекъл срок

БАБХ установи куп нарушения по морето: Занижена хигиена, храна с изтекъл срок
pixabay
A A+ A++ A

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава с масовите проверки kd хотели, ресторанти и магазини по морските ни курорти. За какво основно следят инспекторите и какви нарушения са открили до момента?

Активно се проверяват всички обекти в морските курорти. Основно се следи за спазване на изискванията относно безопасността на храните, така че да се гарантира, че гражданите ще консумират безопасни за тях храни. От 1 юни тази година са направени близо 950 проверки. Констатирани са нарушения, за които са издадени 94 предписания и 7 акта за установяване на административни нарушения. Това заяви д-р Кремена Стоева от Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ най-честите нарушения са свързани с условията, при които се съхраняват храните.

"В някои от обектите установяваме занижаване на хигиената или нарушаване на изискванията за оборудването, с което се предлагат въпросните храни. На места колегите са открили и продукти с изтекъл срок на годност", поясни тя. Д-р Стоева отчете, че от санитарното ведомство са установили и несъответствия при етикетирането.  

В рамките на проверките е прекратена дейността на няколко обекта, които са работили без необходимата регистрация. 

"Само три обекта са спрени от дейност, докато се приведат в съответствие с изискванията на законодателството", констатира тя.

Санкциите, на които подлежат нарушителите на Закона за храните, варират от 1000 до 4000 лева.

"В цялата страна се наблюдава тенденция за намаляване на нарушенията. По морето се запазва нивото на откриване на несъответствия. Все пак през годините операторите се дисциплинират", категорична бе д-р Стоева за Bulgaria ON AIR. Тя подчерта, че нарушенията в търговските обекти по морето са идентични с тези в местата за настаняване и заведенията.

Експертът от БАБХ обобщи, че сладоледът е безопасен, тъй като "се контролира в обектите, от които излиза, преминава и през микробиологичен контрол".

Към момента е планирано проверките да продължат до 15 септември, но ако сезонът бъде удължен, проверките ще се провеждат през целия активен летен сезон.


 

#БАБХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"