Проф. Николай Витанов с нов смайващ анализ на К-19 и войната

Проф. Николай Витанов с нов смайващ анализ на К-19 и войната
A A+ A++ A

125 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е  относително спокойна. Това пише математикът от БАН проф. Николай Витанов в традиционния си анализ на развитието на пандемията, По думите му здравната система се справя с проблемите, а сценарий „Празни болници“ е стабилен.

“Дифузното разпространение е  угасено, клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий”, пише още математикът. И прогнозира, че болниците няма да се напълнят и през август.  

Има добра новина, заявява още Витанов. По думите му противоепидемичните мерки дават резултат. И допълва: “Вирусът се задъхва и вълната достига пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат от следващата седмица и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро”.  

Според него по-съществени мерки ще се налагат когато дадена област или страната отчете 400 на 100 хиляди заразени в двуседмичната заболеваемост. Tакива са областите София, Варна, Бургас и Силистра. Те са и в жълтия Етап 2 от Плана за справяне с пандемията. 

Според проф. Витанов обаче това ще е кратък момент и трябва хладнокръвно да се изчака мерките да спрат инерцията за растеж и да обърнат тренда нарастване към намаляване на заболеваемостта.  

“Вълницата започва да се задъхва. Мерките започват да дават резултат. Трендът на растеж започва да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко”, пише още той.

И уточнява: „Спокойно е. Юли  свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат  успешно от вълната”. 

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта на болничните легла. Но тя е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото, прогнозира още математикът.  

И заключва: „Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море, народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция”.
 
На финала математикът отново съветва хората да се пазят, за да не се заразят с COVID-19. “Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се”. 

След К-19 чудакът-всезнайко подхваща и войната, която Русия поде в Украйна и прави анализ и на нея:

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Ама тя руската артилерия била допотопна, ама руснаците нямали въздушно превъзходство, ама храбрата украинска армия. Ама Витанов предател щото не следва повелите за възхвала на украинската армия и ръководство. Ама рубли получава и жена му била рускиня. Стеновното крякане от локвите. На Витанов жена му не е рускиня. Никой не плаща на Витанов за военните му коментари. Витанов си отработва технологията за такива анализи и тя, както виждате, предсказва добре нещата. Витанов гледа реално на нещата и не следва никакви повели. Каквото – такова. Писал съм, ще го напиша пак. Тия, които сега плюят по Витанов, ако не дай си боже влезе руска армия в България, първи ще тичат да и ближат г...а и ще показват вярност, като сочат Витанов да бъде арестуван, защото си позволява критики към руската армия. Като не ви харесва каквото пиша, слушайте юрдек-пашите от локвите пред Ганковото кафене и ербап-теоретикфелдмаршалите вътре в кафенето. Те ще ви разкажат как украинската армия вече е унищожила 10 пъти руската, превзела е Москва и сега напредва към Марс.

И накрая – руснаците имат въздушно превъзходство и си го използват в южна Украйна за да не допускат украинска офанзива. Диван Юрдек Паша и другите юнаци не го виждат това. Защото руснаците не се хвалят. Не се хвалят и с Торнадо-С и със снарядите Краснопол. Пропагандата опищя небето за системите Хаймарс. Е, спряха ли тези системи руското настъпление? Не. А казах ли ви, че няма да го спрат ? Казах ви. Как познах? Ами мога да смятам.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Няма да спрете руската армия с юрдешки кряканици и гей-паради. Тя си върви и си мачка наред. Можете да я спрете с хладнокръвен анализ и подходящи действия след това. Затова ви трябват такива като Витанов. С Диван Юрдек паша ще вървите от зрада към зрада.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си почна. Срещу двете украински дивизии в Словянск-Краматорската агломерация са концентрирани 2 армейски корпуса. Резултатът е виден – руснаците започнаха да настъпват. Украинските отбранителни позиции са тежко укрепени и бункерирани. Очаква се настъплението да е бавно докато падне Авдеевка или Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук няма особено движение засега.

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок още не е превзета. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега. Има концентрация на руски сили зад фронтовата линия. Което означава, че върви логистиката за настъпателна операция от север. Но засега концентрацията на бойните действия се очаква да е по други направления – изток и юг. Забележете – и двата генерални щаба – и руския и украинския стягат сражението при Словянск и Краматорск. Бележката е към Диван юрдек пашите и оберсупергенерафелдмаршалите от кафенето. Какво значи това? Че се очаква, всичко, за което ви пиша, да бъде превзето от руснаците.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от Север да бъде пробита скоро.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. След това руснаците трябва да придвижат логистиката си на запад, за да почнат атаката на Слволянск и Краматорск от тази посока. Това ще отнеме време. Логистиката не е малка, а и Бахмут е проблем. Без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Донбаст е гъст пояс от градчета и селца. Украинската армия още контролира един такъв пояс от градчета и селца западно от Словянск и Краматорск. Руснаците трябва да ги превземат едно по едно, а това е бавен процес.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тези градове трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка. Руснаците струпват сили там и атаката тръгва. Засега руският напредък не е много голям. Обаче го има. Украинците трябва да пратят допълнителни части там, за да няма пробив. Това отслабва отбраната на Авдеевка. Тя е силно укрепена, но руснаците няма да тъпят такова нещо в тила си. Та – очакваме интензивни сражения при Бахмут и Авдеевка – не директна атака, а по скоро пробив на фронта около тези градове и обкръжаването им. При Авдеевка руснаците настъпват и положението на украинските части там се влошава. Руснаците използват масивно тежка и свръхтежка артилерия – от калибър 200 мм нагоре. Новото е, че са влезли в Пески и баевете са вътре в градчето. Отбраната на Авдеевка започва да се пропуква. И двете страни знаят, че падането на Авдевка ще има тежко психологическо влияние върху украинската армия. Това е много тежко фортифициран бивш военен град от съветските времена. Прогнозата обаче е, че ще падне. Тежката руска артилерия се очаква да вземе надмощие.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили впосока Кривой Рог и Запорожие. Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украина.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Причината е проста – западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните. Писах ви, пиша пак – украинската контраофанзива ще бъде широко отразена тук. Защото ще се провежда при силно неблагоприятни условия.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя. Ако трябва да ви го кажа на

непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма.

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западна оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Значи са недостатъчни. Западняците могат да смятат. При тях съм учил. Знаят, че трябва да оставят оръжие и за собствените си армии. Ще им трябва с възпираща цел.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на укрраинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябвада си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Винаги сам писал, пиша пак – не украинската армия ще съсипе Украина. Украинската армия се бие свръхсили. Но за повече от отбранителни действия засега няма капацитет.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелнат с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 24 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Знаят каква веселба ще настане на голите херсонски полета при масирано руско артилерийско превъзходство. Знаете, че смятам, че ще се намери юнак, който да рискува да хвърли украинските войничета срещу руската артилерия при Херсон. Прогнозирал съм ви и очакваният резултат – разширяване на гробищата.

Въпросът е – защо не почват тия широко пропагандиране офанзиви? Отговорът е прост – защото няма логистика за такива. Остава пропагандата.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша.

За аматьорщината в пропагандата спирам да пиша. То стана смешно вече – руснаците изстреляли 8 ракети, украинците казват, че свалили 7 и две достигнали целта. Да, всичко 8 ракети. Гледаме на картинката – 6 взрива. Туй ще да са свалените ракети. Те са ами – падащите осколки предизвикват огромни взривове във военните обекти. Абе късмет имат тия руснаци с допотопните си ракети. Честно казано - отчаян съм. Няма оправия. Аматьорщина.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, зада познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е.

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден седми)

......С врага всичко е ясно, но за приятеля никога не си сигурен Използвай приятел, за да премахнеш враг. Използвай приятел, за да премахнеш враг без да прибягваш ти самия до сила...

Този съвет е за тези, които могат да си го позволят. С враговете нещата са ясни за съответния момент, когато имат интерес да са ти врагове. Никога обаче не знаеш дали приятелите ти още имат интерес да са ти приятели. Те са третата сила в битката с врата и тази трета сила може да бъде използвана.

Класиката я гледахме у нас. Имахме четворна коалиция. Врагът беше ясен – ГЕРБ и в началото четиримата приятели в коалицията бяха сплотени. Както казва класеката обаче – с приятелите никога не е ясно. Единият приятел стана неприятел и коалицията замина. Всички се кълнат, че ГЕРБ още им е враг. А дали е така, кой, кой ще ни каже, както се пее в песента. Няма го Тошко Колев даже. Обаче има избори наесен и след тях ще видим. Между другото, още преди да падне правитерството, пред целия народ казах на г-н Георги Любенов, че президентът трябвада си напише домашното. Познах ли? Познах. Защо? Мога да смятам и имам предпоставките, за да направя вярната сметка.

А защо действам така, както действам

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден тридесет и осми)

...Начинът по който критикувате има голям ефект върху начина, по който критиката бива възприемана. Лишете се от емоционалността, бъдете прями, говорете по същество и с факти Изразете ясно какво очаквате да се случи в бъдеще и сложете точка.....

Ето така действам и аз. Изразявам ясно какво очаквам да се случи в бъдеще. Но не по всички теми. За някои неща си мълча. Истината е казал Бисмарк, истината и само истината. Но не цялата истина.

Закон на Витанов

....Не казвай на отсрещната страна онези истини, която тя няма капацитет да възприеме ....

Първо трябва да се създаде капацитет за възприемане. Което е трудно, ако съзнанието на отстрещната страна е обвито в емоции.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

#проф. Николай Витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »