Всеки четвърти янки не знае, че Земята кръжи около Слънцето

Всеки четвърти янки не знае, че Земята кръжи около Слънцето
A A+ A++ A

Днес излязоха резултати от национално проучване в Русия, което сочи, че един от всеки трима руснаци смята, че Слънцето обикаля около Земята. Но аналогично проучване преди няколко години бе направено и в САЩ, според което нивото на образование сред американците е само малко по-високо: 25% не са убедени, че Земята кръжи около Слънцето. 

Подобно на руското проучване, и амриканското сондира научната грамотност сред представителна извадка на обществото - и установява, че жителите на САЩ също се затрудняват да отговорят правилно на базисни научни въпроси. По-малко от половината американци знаят (или вярват), че хората са еволюирали от други видове. Голям процент от запитаните не са наясно, че ядрото на Земята е горещо или че Вселената се е появила след Голям взрив. Най-сложният научен въпрос е дали гените на майката или тези на бащата определят пола на бебето - и отново мнозина бъркат.

В интерес на истината последният въпрос доказва, че образованието в Европейския съюз и САЩ, дори и да не е особено качествено, все пак води до най-добри резултати: 64% от европейците и 63% от американците дават верен отговор, а именно че полът на бебето се определя от бащата. Руснаците действително се справят най-зле - само 22% отговарят правилно, но не са много по-назад от Япония, която е технологичен и научен център. Около 71% от японците дават грешен отговор. 

Добрата новина е, че на запад, ако не друго, хората поне са участвали доброволно в някаква форма на неформално образование - 60% са посетили зоопарк, аквариум или научен музей.

#"Слънце"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »