Лошо за туристите: Черноморието попадна в етап 2 за по-строги Covid мерки

Лошо за туристите: Черноморието попадна в етап 2 за по-строги Covid мерки
pixabay
A A+ A++ A

В целия Западен регион също трябва да се приложат още по-стриктни ограничения

С най-много болни от COVID-19 и с най-натоварена болнична система са областите: София-град, Бургас, Варна и Силистра.

Това показват данните на Единния информационен портал, предаде БТА

Тези области са в етап две. Етапът се изчислява според математически модел, който взима предвид 14-дневната заболеваемост и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти, заразени с коронавирусната инфекция.

Най-голям брой новооткрити случаи на коронавирусната инфекция за последното денонощие има в областите София-град – 490, Бургас – 179, Варна – 160, Пловдив – 131, показват данните.

 

На 14-дневна база най-висока заболеваемост от инфекцията се отчита в областите София-град – 468 на сто хиляди души, Силистра – 445 на сто хиляди, Варна – 427 на сто хиляди, Стара Загора – 394 на сто хиляди, Бургас – 391 на сто хиляди.

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база е 329 на сто хиляди души население.

Според Националния оперативен план на Република България за справяне с пандемията от COVID-19, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в етап две, се предвиждат, освен въведените в етап едно мерки, - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност; така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в етап две, са въвеждане на изискване за недопускане на повече от един човек на осем кв. м в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебните заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Етап две предвижда и други задължителни мерки, отнасящи се за училищата.

Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести.


 

#COVID карта #COVID криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »