Кантарджиев: Служебният здравен министър може би ще промени подхода по контрол на КОВИД

Кантарджиев: Служебният здравен министър може би ще промени подхода по контрол на КОВИД
A A+ A++ A

"Преди месец предупредихме че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон - ВА.5 в Европа е последователно. В момента става и в нашата страна."

Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев.

В последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на ковид случаите като това отчасти се дължи на предприетите мерки, заяви той.

"В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват".

Новият вариант на Омикрон - ВА.5, е с намалена вирулентност, поясни професорът. Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията".

След преболедуване човек спира да заразява, когато антигенният му тест е отрицателен, обясни още проф. Кантарджиев. Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с ковид.

"Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безпроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това", коментира Тодор Кантарджиев.

#Кантарджиев #КОВИД-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »