В Пазарджик ще правят безплатен скрининг за хепатит В и С

В Пазарджик ще правят безплатен скрининг за хепатит В и С
pixabay
A A+ A++ A

До 5 август от 9:00 ч. до 16:00 ч. всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ- Пазарджик с бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса. 

От Инспекцията посочват още, че акцент на кампанията е неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в  България за периода 2021 - 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45 процента и смъртността с 30 на сто от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95 процента обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50 на сто диагностицирани пациенти и над 40 процента лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

От РЗИ-Пазарджик уточняват също, че съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D.  По данни на Световната здравна организация 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции.

В същото време диагностицирани са около 1 % от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42 на сто.

#Хепатит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"