Връщаме маските: Още области в страната въведоха нови COVID мерки ОБЗОР

Връщаме маските: Още области в страната въведоха нови COVID мерки ОБЗОР
pixabay
A A+ A++ A

Заради повишение на случаите на коронавирус в страната - още области въведоха временни COVID мерки с цел ограничаване на заразата.

Ето в кои области се въвеждат новите мерки: 

София:

Новите мерки се въведоха със заповед на РЗИ. Тя влиза в сила от 4 август, а мерките ще са задължителни 30 дни.  Освен в здравни, лечебни заведения, аптеки, оптики и градския транспорт, маските стават задължителни и за търговските обекти, железопътни гари, автогари и летище София. 

В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване.При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да създават възможност за работа в дистанционна форма. 

В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести. 

Ограничения има и за свижданията в болниците. Припомняме, че част от мерките вече бяха въведени и допълнени от РЗИ София. Столицата обаче влезе в жълтия Етап 2, който предвиждаше разширяване на обхвата на част от COVID мерките. 

Освен София, в жълтия Етап 2 са Варна и Силистра. Това показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти. Варна вече въведе допълнителни ограничителни мерки. В Силистра маските са задължителни, но не във всички затворени помещения. 

Област Хасково:

От 22 юли до 20 август, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково, е задължително носенето на предпазни маски в болници, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в обществения транспорт. Това съобщиха от здравната инспекция в града.

Препоръчително е всички лица, които не са от едно семейство, да спазват физическа дистанция от 1,5 метра, когато се намират на открити обществени места със струпване на хора.

От РЗИ посочват, че всички работодатели и органи по назначаване е необходимо да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения - редовно проветряване и дезинфекция на работните помещения и недопускане до работните помещения на хора с прояви на остри респираторни заболявания.

По преценка може да бъде създадена възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, с цел  ограничаване на  контакти на работните места.

Здравните власти допълват, че е необходимо да се засили сутрешният филтър в детските заведения, както и да не се  допускат деца с клинични симптоми за COVID- 19 или други заразни заболявания. Ежедневен контрол е необходим и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

Област Бургас:

Временни противоепидемични мерки са въведени до 19 август на територията на областта. Защитните маски за лице отново са задължителни в лечебните заведения, аптеките и оптиките.

Засилен е сутрешният филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести. Временните мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в областта. За това информира Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Област Видин:

Мерките включват носене на защитна маска в лечебни заведения, аптеки, оптики, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни; задължително спазване на физическа дистанция от 1,5 м. на открити обществени места, на които има струпване на хора; редовно проветряване и дезинфекция на работните места; при възможност и по преценка да се създаде възможност за работа в дистанционна форма, да се установи работно време с променливи граници или работа на смени; провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. 

Носенето на маски не е задължително за деца до 6-годишна възраст, се уточнява в заповедта на директора на РЗИ.

Припомняме, че другите области, в които бяха въведени временни мерки са: Кюстендил, Шумен, Кърджали, Монтана, Варна, Плевен, Търговище и Пазарджик.

2610 нови случая на COVID-19 бяха регистрирани за последните 24 часа, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Те са били открити с 10 204 теста, което означава, че положителните тестове са 25,58% от направените. Починалите от COVID-19 за последното денонощие са 24. С това жертвите от началото на пандемията достигнаха 37 404.

1610 са излекувани през изминалите 24 часа. Така до момента те вече са 1 147 216. Хоспитализираните са точно 1000, 59 - в интензивно отделение. Броят на новопостъпилите в болница за последния ден е 275.

Общо в страната са поставени 4 475 822 дози ваксина против коронавируса, включително 1594 за последното денонощие. Със завършен цикъл на ваксинация са 2 064 814 души, от тях 826 013 са получили бустерна доза, а 39 640 - и втори бустер.

Припомняме, че Етап 2 предвижда следните противоепидемични мерки: 
 
- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори)
- спазване на физическа дистанция от минимум 1,5м
- хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване
- Работа от разстояние (надомна), при възможност
- Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести
- Провеждане на ежедневен филтър в учебните заведения за наличие на ученици с клинични симптоми за COVID-19 и тяхното отстраняване от учебния процес до установяване на диагнозата и клинично оздравяване
- Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване
- Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и в други обекти, както и по време на различни образователни (в т.ч. училища и висши учебни заведения), спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора
- Въвеждане на изискване за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти
- Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19
- Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи
- Недопускане смесване на ученици от различни паралелки. Въвеждане на задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини

#КОВИД-19 #маски #ковид маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай