Цачева щяла да гласува с „Да" на референдума

Цачева щяла да гласува с „Да" на референдума
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще гласува с „Да" на подготвяния референдум за развитие на ядената енергетика в България.

Цачева обясни, че Народното събрание има приета стратегия от 2011 г., в коята темата е застъпена и подкрепена от мнозинството и управиляващите, предаде „Дарик".

„Аз съм народен представител от Плевенския регион, където се намира Белене. Районът е много беден. Преходът направи от Плевенска област от една индустриална развита част в нашата държава, един селскостопански регион, в който „промишленост", „индустрия" са понятия, които са свързани вече с исторически оттенък. Очакванията за един такъв голям инфраструктурен проект са естествени. Но дотук със желанията и намеренията. Оттук започва възможността за реализиране на този проект", коментира председателят на парламента.

„Това за мен към днешна дата е един невъзможен, компрометиран проект по начинът, по който той се е развивал във времето след 1981 г. Когато човек има възможност да се запознае с документите, фактите, с обстоятелствата, въпросите, които възникват са много повече от отговорите, които могат да се дадат", отбеляза още тя.

Цачева кометира, че тази седмица правната комисия трябва да представи своя доклад, лсед което се очаква гласуване в пленарна зала.

Тя допълни, че държи законовите срокове да бъдат спазени и до три месеца „да имаме произнасяне по искането за референдум, какво следва - обнародване в „Държавен вестник", Указ на президента за насрочването му", а в „края на януари, началото на февруари ние ще проведем референдум", обобщи още Цачева.

„В четвъртък правната комисия в парламента прие въпроса за референдума, внесен от управляващите „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". В инициираната от БСП подписка въпросът беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене", но депутатите в комисията го редактираха до варианта, който ГЕРБ предлож", коментира Цачева.

„Очаквано големият спор беше дали във формулировката АЕЦ „Белене" трябва да отпадне от въпроса. Според  управляващите конкретният проект не е от компетентността на парламента, който трябва да утвърди провеждането на референдума. От опозицията обаче бяха категорични, че могат да се правят само редакционни поправки и не може да се променя смисъла на въпроса, а отпадането на „АЕЦ „Белене" променя изцяло идеята на питането", каза още председателят на Народното събрания.

#председател на НС #Цецка Цачева #референдум #гласуване #правна комисия #Белене #АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници