Байдън се похвали, че лидерът на Ал Кайда е ликвидиран с дрон докато е на балкона

Байдън се похвали, че лидерът на Ал Кайда е ликвидиран с дрон докато е на балкона
A A+ A++ A

САЩ са ликвидирали лидера на Ал Каида Айман ал Зауахири, съобщиха американски медии. Малко по-късно президентът на САЩ Джо Байдън лично потвърди новината.

Айман ал Зауахири е бил убит в нощта на събота срещу неделя в Афганистан при нападение с дрон.

"По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на Ал Каида Айман ал Зауахири", заяви Байдън в кратка реч, произнесена от Белия дом.

"Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас", добави президентът на САЩ. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, "да продължат напред".

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е "явно нарушение" на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на Ал Каида, отбеляза представител на САЩ. Той уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван "многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен удар с дрон".

Това е най-големият удар срещу Ал Каида от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година.

Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на "международните принципи".

#Айман ал Зауахири #Джо Байдън #"Ал Кайда"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »