Густо, майна! Пловдивското лоби в кабинета на Радев най-силно

Густо, майна! Пловдивското лоби в кабинета на Радев най-силно
A A+ A++ A

Невиждано от доста време солидно пловдивско лоби ще има в новия служебен кабинет. Президентът Румен Радев се довери на четирима пловдивчани, като двама от тях ще бъдат и вицепремиери. Новият служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който ще бъде и заместник министър-председател по икономическите политики, за трети път сяда в  министерско кресло, пише "Марица"

Той беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено пак от Румен Радев през януари 2017 година. От септември до декември 2021 година отново е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от държавния глава. От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

Христо Алексиев е магистър по "Международни икономически отношения" от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Притежава редица допълнителни квалификации и сертификати в сферата на икономиката, управлението и дигитализацията от Импириъл Колидж Лондон, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

Другото вице от Пловдив е адвокатът Иван Демерджиев, който наследява Бойко Рашков като МВР шеф и ще бъде служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност. Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество "Демерджиев, Петров и Баев". От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия - Пловдив, като от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е негов секретар. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия - Пловдив. Напуска поста, след като през май 2021 година е назначен за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

През октомври същата година с указ на президента Румен Радев е назначен за служебен министър на правосъдието.

След края на мандата се връща към адвокатската си практика. Като адвокат е известен със силните си обществени позиции. Взима активно участие при обсъждането на важните теми в сферата на правосъдието.

Третият служебен министър от Пловдив Явор Гечев поема земеделието. 

Той е кадър на БСП, бивш депутат и зам.-министър в същото ведомство. Роден е на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном. През 2001 г. завършва Аграрен университет Пловдив. Магистър е по "Растителна защита". Има няколко специализации - професионални квалификации по "Управленски умения", "Политически мениджмънт", "Публични политики" и "Политически мениджмънт" в Нов български университет, Българско училище за политика и Съвета на Европа /Страсбург/.

Първите години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд "Земеделие", започва като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция - Пловдив.

Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Четвъртият пловдивчанин в новия служебен  кабинет е Александър Пулев (на водещата снимка), който поема министерството на иновациите и растежа. Той е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ. Професионалната му кариера преминава през "УниКредит", където четири години е бил директор "Инвестиционно банкиране"; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър "Консултации по сделки" в "Ърнст и Янг".

Работил е в международни компании като "Ситигруп Глоубъл Маркетс", "Браун Брадърс Хариман" и "Дженеръл Електрик".

Александър Пулев има дългогодишен опит в проектното финансиране и в структурирането на транзакции, вариращи от дялово инвестиране до синдикиране на хибриден и старши дълг. Управлявал е портфолио от стартиращи компании на "Булбанк" и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите.

Заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев за периода от септември до декември 2021 г.

#служебен кабинет #. Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »