Тихомир Безлов: Взривът край Карнобат е "руска мокра поръчка"

Тихомир Безлов: Взривът край Карнобат е "руска мокра поръчка"
A A+ A++ A

Взривът край Карнобат вероятно е „руска мокра поръчка“. Това намекна Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Очакванията за подобни „мокри операции“ бяха още, когато започна войната в Украйна. Има един единствен инцидент, за който съм чувал и това е случая с украинския самолет, който е с военна продукция, натоварен в Сърбия и се взриви в Гърция. Когато се споменава, че пътува за определена страна, това не винаги е крайната дестинация“, коментира той в „Денят започва" по БНТ.

Взривовете на складовете за боеприпаси край Карнобат хвърлят съмнения за нови подривни дейности на наша територия от страна на Москва, каза пък водещият. Замесеният отново е оръжейният търговец Емилиян Гебрев, добави той.

Безлов коментира дали има достатъчно доводи да търсим дългата ръка на Кремъл за взрива край Карнобат и дали става въпрос за саботажни действия.

Той припомни, че самият Гебрев направи директни изказвания за това. Световните медии обърнаха внимание на темата. „Гардиън“ пише, че това е петият инцидент, свързан с българският бизнесмен. 

„Първият, който ни е известен е през 2011 г., когато близо до Севлиево се взривяват негови складове, в които се смята, че има оръжие за Грузия. Той отрича да е за там, но там е намерено устройство за дистанционно взривяване. Два пъти са правени опити да бъде отровен“, заяви Безлов. 

„До 2021 г. взривовете в българските военни складове се отдаваха преди всичко на технологични инциденти, но темата за Москва се появи когато разследване в Чехия показа, че руската разузнавателна служба ГРУ е участвала в организирането на взрив в техни складове с продукция от Гебрев, каза Безлов. По думите му през 2015 г. - времето, когато са правени опити за отравянето на Гебрев е имало случаи на взривове във ВМЗ - Сопот - полигони, складове. Разследващите органи тогава са говорили за късо съединение“, добави той.

Интересното при взривовете край Карнобат е, че се очаква да видим записи. За първи път има мерки за безопасност в складовете от страна на Гебрев. Те са с допълнителни сигнални системи. За първи път се случва да има толкова данни. Безлов обаче очаква да бъде потърсена и международна техническа помощ.

"Във взривените складове, според Гебрев има стар тип муниции, неплатен износ за Африка. Разбира се тези муниции имат своята ценност, особено за войната в Украйна. Според някои изследвания Украйна има мого по-малки ресурси от Русия по отношеие на мунициите. Русия превъзхожда Украйна 1 към 5, а в някои направлемия 1 към 10 - това обаче се опитва да се промени. България е може би номер едно производител в света на муниции след Русия и е много ключова страна за производството на муниции", каза той.

Според него у нас са направени усилия за мерки за сигурност, особено за големите заводи - частни и държавни.

„Не изнасяме оръжия за Украйна, но за сметка на това имаме рекорден износ за страни като Полша, Румъния, Словакия и в последствие се оказва, че то отива към Киев. Заради политическата конюнктура в България избягвахме директния износ, но това, че военната ни индустрия е в риск, започна да се коментира още през април“, каза още Безлов. 

В „Тази сутрин“ по бТВ пък бившият военен министър Бойко Ноев каза, че сред повечето от 10 инцидента с взривове на боеприпаси у нас е доказано присъствието на руски граждани. Те са присъствали по времето на или са били съпричастни към взривове и в други държави, в частност Чехия. Доказано са присъствали и вероятно участвали в отравянето на бившият офицер от руското военно разузнаване Сергей Скрипал във Великобритания, добави той. 

"Взривът, който се случи онзи ден е един от вече повече от 10 инцидента, които се случили в България. Това ни дава възможност да се направят някои обобщения, които касаят както вътрешнополитическия живот в България, така и някои елементи на геополитиката и нашето отношение с други държави. Аз бих казал, че този инцидент ни има отношение към общо казано по-големи групи проблеми и отношенията на България с Русия", заяви Ноев.

Той подчерта, че се знаят тези руски граждани - имената им, кога да били в България. 

Според него нямаме качествено разследване на тези взривове. 

"Въпреки съпротивата на политически кръгове и институции е доказана причастността на граждани на Русия и още по-точно служители на едно от поделенията на "29 155" на руското "Главно разузнавателно управление". Това го има доказано в България доказва, че в Чехия и във Великобритания. Това означава, че ние сме свидетели на една политика на Русия за въздействие върху българската отбранителна индустрия по някакви причини и  по някакви техни интереси", каза бившият военен министър. 

Ноев бе категоричен, че подобни причини е имало през годините по време на правителство на Бойко Борисов. 

"Тогава на руснаците почти им беше даден контрол върху българската оръжейна индустрия. Това има отношение и към проблема с газа", каза още той.

#Тихомир Безлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"